Ορατός είναι πλέον αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων καθώς η Γαλλία μπλόκαρε για τρίτη φορά την πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο προς την Αλβανία όσο και προς τη Βόρεια Μακεδονία, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδυναμώνοντας το ρόλο της στην περιοχή.
Παράλληλα, η απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει ακόμα και τον διαχωρισμό των φακέλων, με στόχο την απεμπλοκή και προώθηση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- άλλης ατζέντας που δεν συμπίπτει με αυτή της Κομισιόν και των υπολοίπων χωρών και η οποία προωθείται με κόστος για την ΕΕ.
Όπως ανακοινώθηκε το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δίδεται χώρος και χρόνος σε άλλους παίχτες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία να κινηθούν και να ανακτήσουν ερείσματα, αλλά παράλληλα χρεώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ακόμη αποτυχία, καταρρακώνεται η ήδη τρωθείσα αξιοπιστία της και αποδυναμώνονται οι όποιοι δεσμοί σε κοινωνικό επίπεδο. Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των Βαλκανίων είναι τώρα περισσότερο έντονος από ποτέ, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία ξεδιπλώνουν τα σχέδια τους για τον ενεργειακό έλεγχο της περιοχής, η Κίνα προωθεί τον σχεδιασμό για την εδραίωσή του σχεδίου “one belt one road” και η Τουρκία αναζητά ερείσματα για να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της εκτόπισμα, επιμένοντας στον γνωστό αποσταθεροποιητικό της ρόλο.
Ο κίνδυνος διάψευσης των ευρωπαϊκών προσδοκιών δεν είναι απλά ορατός αλλά πραγματώνεται, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και πλέον μόνο οι ηγέτες των 28 μπορούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου να τον αποτρέψουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό σε αυτή τη φάση.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μια έστω χώρα πριν το Brexit είχε και υψηλή σημειολογική αξία, καθώς θα έστελνε μήνυμα ότι η ΕΕ δεν πτοείται και δεν κλείνεται, αλλά προσαρμόζεται, διευρύνεται και ενισχύεται.
«Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί»,
δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.
«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης»,
δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. Ο Αυστριακός επίτροπος “απολογήθηκε” στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν.
«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες»,
τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του “διαχωρισμού”. Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.