Ένα βήμα πριν την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και επιχειρήσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 18-19 Οκτωβρίου.
Το Συμβούλιο ζητά από την Κομισιόν να ολοκληρώσει την προεργασία και να παρουσιάσει “περιοριστικά μέτρα” έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Η απόφαση της ΕΕ έρχεται παράλληλα με την αλλαγή στάσης έναντι της Άγκυρας για την εισβολή στη Συρία, καταδεικνύοντας την επιδείνωση του γενικότερου κλίματος, δεδομένου ότι Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας.
Πρόκειται για ίσως το πλέον ηχηρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς η απόφαση για τη διερεύνηση κυρώσεων είχε ληφθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα δεν τυγχάνει ανάλογης προσοχής από τα ελληνικά media, ιδιαίτερα τα mainstream και συστημικά τα οποία εν χορό το υποτιμούν, αρνούμενα να στείλουν ακόμα και ειδοποιήσεις, ενώ το τοποθετούν χαμηλά στην αρχική του σελίδα, επιβεβαιώνοντας αυτόν ακριβώς τον ισχυρισμό.
Με δεδομένο ότι τα ίδια media παρουσίαζαν λεπτομερώς τις επιτυχίες των τουρκικών δυνάμεων κατά την εισβολή τους στη Συρία και παρουσίαζαν τους Κούρδους YPG ως επιτιθέμενους κατά της Τουρκίας, δημιουργείται ένα ιδιαίτερο μοτίβο το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί από δημοσιογραφικής-αναλυτικής άποψης, αλλά ούτε και από διπλωματική και πολιτική σκοπιά.
Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Επιπλέον, το συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».
«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ”.
Η απόφαση του Συμβουλίου
Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση, καλή τη πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας συγγένειες.
Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτητιική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό.