Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία συγκροτούν ο Εμμάνουελ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ, όπως αμφότεροι κατέστησαν σαφές σε κοινές τους δηλώσεις, θέλοντας να στείλουν ισχυρό δημόσιο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμορφώνοντας εκ νέου συνθήκες απομόνωσης της Άγκυρας και του ίδιου προσωπικά.
Η συνέντευξη Τύπου ακολούθησε την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει καταδικαστικό για Τουρκία ψήφισμα και την αναγγελία εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς στην Άγκυρα από Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.
Παρ’ όλα αυτά οι εξαγγελίες και τα μέτρα έρχονται με σημαντική καθυστέρηση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαγγείλει την εισβολή καιρό τώρα, ενώ η απόσυρση των ΗΠΑ και η εκδήλωση της επίθεσης έγινε την Παρασκευή. Ο Μακρόν μάλιστα αποκάλυψε ότι ζήτησε τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον Ερντογάν την άμεση διακοπή των τουρκικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία.
«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματιστεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή»,
δήλωσε ο Μακρον, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.
«Υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι», δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή εις βάρος των Κούρδων. «Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μία άλλη λύση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία διεμήνυσε το ίδιο ακριβώς και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο μίλησε σήμερα τηλεφωνικά επί μία ώρα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής, Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή», αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε επίσης χθες στην εφημερίδα «Bild Am Sonntag» ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία, καθώς είναι αντίθετη στο υπόβαθρο της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Η Γερμανία έκανε εξαγωγές όπλων οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένδειξη κλιμάκωσης των πιέσεων στην Τουρκία η Γαλλία έστειλε δύο φρεγάτες στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz και τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ άδειες για έρευνες έχει εκχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλική Eni και τη γαλλική Total.