Διήμερα ναυτικά γυμνάσια με κυπριακές δυνάμεις πραγματοποιούν δύο γαλλικές φρεγάτες που κατευθύνονται στη Συρία, στο πλαίσιο επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από το Παρίσι προς τη Λευκωσία τη στιγμή που το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η μια φρεγάτα έφθασε την Πέμπτη και η δεύτερη αναμένεται σήμερα Κυριακή. Η Γαλλία, μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού, διατηρεί ναυτική παρουσία εκτός των ακτών της Συρίας για σκοπούς παρακολούθησης και συντονισμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.
Η δεύτερη φρεγάτα ενεπλάκη στον αρχικό σχεδιασμό μετά από αίτημα-παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτοπουλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία όπου υπέβαλλε επίσημο αίτημα για την αγορά φρεγατών τύπου Belh@rra.
Οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει στείλει το γεωτρύπανο Yavuz, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, στα ύδατα όπου η Κύπρος έχει δώσει εκχωρήσει στην Total και την ιταλική Eni για έρευνες υδρογονανθράκων.
Ένα άλλο τουρκικό γεωτρύπανο με συνοδεία πολεμικών πλοίων ξεκίνησε γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιταχθεί στις τουρκικές ενέργειες, ωστόσο τον τελευταίο καιρό η αποφασιστικότητα δείχνει να έχει υποχωρήσει.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί σε ανάρτησή της στο twiter το Σάββατο υποστήριξε ότι οι κοινές ασκήσεις θα επιτρέψουν στην Κύπρο να «αναλάβει τον έλεγχο της στα χωρικά της ύδατα της». Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική είναι μάλλον υπέρ το δέον αισιόδοξη καθώς η Γαλλία δεν θα διατηρήσει δυνάμεις επί τόπου αλλά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα τουρκικά πολεμικά θα συνεχίσουν τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις.
Η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι το 44% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της.
Μέχρι στιγμής ο CEO της ιταλικής ENI δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όπου υπάρχουν πολεμικά πλοία, ενώ σε ανακοίνωσή της η εταιρία στη συνέχεια δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στο project της έρευνας στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την κατακλείδα της στάσης του επικεφαλής της.