Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ έλαβε τελικά το Νόμπελ Ειρήνης 2019, για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην υπέρβαση της σύγκρουσης με την Ερυθραία.
Φέτος, για το Νόμπελ Ειρήνης υπήρχαν 301 υποψήφιοι -223 άτομα και 78 οργανισμοί- αν και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα ονόματα προτεινόντων και προτεινομένων δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο μετά παρέλευση 50 ετών.
Ο πόλεμος Ερυθραίας-Αιθιοπίας διήρκεσε από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2000 μεταξύ της Αιθιοπίας και Ερυθραίας και περιλαμβάνεται στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Κέρας της Αφρικής. Ενώ η Ερυθραία και η Αιθιοπία, δύο από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο[7][8][9] και υπέστησαν απώλειες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, ως άμεση συνέπεια της σύγκρουσης, μόνο μικρές αλλαγές συνέβησαν στα σύνορα των δύο χωρών[10].
Χάγη
Σύμφωνα με την απόφαση διεθνούς επιτροπής στη Χάγη, η Ερυθραία παρέβη το διεθνές δίκαιο και πυροδότησε τον πόλεμο, εισβάλλοντας στην Αιθιοπία[11].
Κατάληξη
Στο τέλος του πολέμου, η Αιθιοπία διατήρησε τα αμφισβητούμενα εδάφη και προωθήθηκε στην Ερυθραία[12]. Μετά το τέλος του πολέμου η Επιτροπή Συνόρων της Αιθιοπίας, οργανισμός που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι το Μπάντμε, το αμφισβητούμενο έδαφος στην καρδιά της σύγκρουσης, ανήκει στην Ερυθραία[13]. Από το 2015, η Αιθιοπία κατέχει ακόμα τα αμφισβητούμενα εδάφη.
Στις 19 Ιουνίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια παύση εχθροπραξιών πριν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στις 12 Δεκεμβρίου 2000, στο Αλγέρι. Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Αλγερίου καθιέρωσε προσωρινή ζώνη ασφαλείας εύρους 25 χιλιομέτρων στα επίμαχα σύνορα από την πλευρά της Ερυθραίας, παρακολουθούμενη από την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (UNMEE), που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2000. Η συμφωνία του Αλγερίου προβλέπει τη δημιουργία μιας Κοινής Επιτροπής για τα σύνορα Ερυθραίας-Αιθιοπίας (EEBC) υπό την αιγίδα του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, με σκοπό την έκδοση οριστικής απόφασης για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών[14].