Δηλώσεις που προαναγγέλλει τη διεύρυνση του μετώπου απέναντι στην Τουρκία με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για επικείμενο κατάπλου δεύτερης γαλλικής φρεγάτας στο οικόπεδο 7 στην περιοχή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διεθνής παρουσία να ενισχυθεί και με ιταλικό πολεμικό πλοίο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.
Βέβαια, στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του ο Έλληνας υπουργός υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την αγορά δύο φρεγατών Belh@rra. Η συναποτίμηση της κίνησης αυτής, όμως, διαφοροποιεί αισθητά τα δεδομένα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις στρατηγικής στήριξης.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε:
«Ρώτησα, διερεύνησα τις προθέσεις τους, αν πρόκειται να απαντήσουν με κάποιου είδους στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μου απάντησαν ότι στέλνουν πλοίο, στέλνουν μια φρεγάτα. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν κάτι. Αυτή η παρουσία από μονή της στο οικόπεδο 7, το οικόπεδο που έχουν άμεσα συμφέροντα, εταιρίες γαλλοιταλικών συμφερόντων, είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία, αν θέλετε, αντισταθμίζει, κατά κάποιον τρόπο, αυτή την τουρκική παρουσία».
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επιχείρησε να σταθεί στον ισχυρό συμβολισμό, ο οποίος όμως έχει πάψει από καιρό να απασχολεί τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κλιμακώνει την προκλητικότητα του ανεξαρτήτως και εξαναγκάζει τους υπόλοιπους να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γαλλία, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων»
υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.
Επίσης, αποκάλεσε προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Αναφερόμενος εξάλλου στο συριακό, ο υπουργός τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και δίνουν την αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική αγοράς δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
«Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση» διευκρίνισε.
Όσον αφορά στη στάση της Ιταλίας ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή ρητορική κατά του Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην επιχείρηση στη Συρία, ενώ την ίδια στιγμή ο CEO της ENI δήλωσε ότι η εταιρία του δεν θα κάνει γεωτρήσεις εάν υπάρχει παρουσία πολεμικού πλοίου.