Θεσμική δράση για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας, παραβατικότητας και της αποσταθεροποιητικής για τη Μέση Ανατολή επέμβασης στη Βόρεια Συρία αναλαμβάνει με καθυστέρηση και αφού ξεκίνησε η επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων από τον κουρδικό στρατό η ΕΕ. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανια ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να περάσουν ψήφισμα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής.
Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων δήλωσε ότι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της χώρας, η Αμελί ντε Μονσαλέν είπε ότι οι τρεις χώρες ετοιμάζουν κοινή δήλωση δια της οποίας θα «καταδικάζουν έντονα» την τουρκική επιθετικότητα, προσθέτοντας επίσης ότι θα εκδοθεί και ξεχωριστή δήλωση της ΕΕ, η απομένει να συμφωνηθεί καθώς μερικές χώρες δεν την έχουν υπογράψει.
Η Άγκυρα έχει λάβει πράσινο φως από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του Πενταγώνου και του State Department, ενώ η ΕΕ δς Φεντερίκα Μογκερίνι είχε εκφράσει τη διαφωνία της αλλά σε ήπιους τόνους. Συναινετικός και αποστασιοποιημένος ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος περιμένει τη στιγμή που οι Κούρδοι θα ζητήσουν στήριξη από τον Άσαντ και αυτός θα εμπλέξει τον Πούτιν θέτοντας αμφότεροι όρους στους YPG.
Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη».
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση»,
υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία είχε ανακοινώσει λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Εθνικό Συριακό Στρατό εναντίον των PKK / YPG και των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS στη Βόρεια Συρία έχει ξεκινήσει. Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρόμου που προσπαθεί να εδραιωθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή»,
ανέφερε ο Ερντογάν σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο twitter.
Nωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία. Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.
Λίγο μετά τις 4.30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το CNN Turk, o αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της τουρκικής επιχείρησης στη βορειανατολική Συρία.
Ρωσία: Κόκκινη γραμμή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας
Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.