Την επιτάχυνση των capital action plans της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της έκδοσης ομολόγου Tier II και της επιτάχυνσης της μείωσης των κόκκινων δανείων, προανήγγειλε με συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO Παύλος Μυλωνάς, κινήσεις που φαίνεται ότι στόχο έχουν να αντισταθμίσουν το κόστος από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου “Ηρακλής” και της πώλησης τιτλοποιημένων δανείων σε επενδυτές.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας θέλοντας να επιδείξει ισχυρή βούληση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη πολυεπίπεδες επαφές με τους θεσμούς, επαναφέρει στο τραπέζι την πώληση της Εθνικής Αφαλιστικής, υπόθεση που έχει στοιχειώσει πολλές διοικήσεις της ΕΤΕ και ελληνικές κυβερνήσεις.
«Η ΕτΕ αλλάζει, εξελίσσεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα»
αναφέρει ο Παύλος Μυλωνάς, ενώ συμπληρώνει ότι:
«Προσπαθούμε να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να περικόψουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση»
εξηγεί, προσθέτοντας ότι η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.
Ο κ. Μυλωνάς ΄θέτοντας εκ νέου το θέμα της μετεξέλιξης της τράπεζας κάνει έμμεση αναφορά στα ζητήματα λειτουργικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης και στους στόχους για βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας. Βέβαια, μέχρι στιγμής οι κινήσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στο συγκεκριμένο επίπεδο θα μπορούσαν να περιγραφούν ως νωχελικές και άνευρες, καθώς με βάση το οργανόγραμμα που έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την SSM θέσεις κλειδιά για τον λειτουργικό μετασχηματισμό παραμένουν κενές και η εσωτερική ιεραρχία μπλοκάρει νέες κινήσεις.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει σημαντικά βήμα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης του ισολογισμού και της επιστροφής καταθέσεων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα η τράπεζα να περάσει πρώτη τον πήχη του Liquidity Coverage Ratio και την επίτευξη πολύ υψηλού δείκτη Tier I.
Τώρα, όμως, καθώς οι πωλήσεις επιταχύνονται και η ενεργοποίηση του “Ηρακλή” πριν το τέλος του έτους θα συμβάλλει την περαιτέρω επίσπευση των κινήσεων αυτών, η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετες κεφαλαιακές ενέσεις, έτσι ώστε να συντηρήσει τους πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να μη θυσιάσει ρευστότητα. Για να επιτευχθεί βέβαια κάτι τέτοιο, η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι τα σχέδια εκτελούνται βάσει χρονοδιαγράμματος και ότι οι αλλαγές συντελούνται, κάτι που δεν προκύπτει όμως, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο.
Όπερ σημαίνει ότι με βάση τους σχεδιασμούς τα κόκκινα δάνεια της ΕτΕ που σήμερα ανέρχονται στο 36,5% του συνόλου, θα πρέπει να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021. Ο Παύλος Μυλωνάς όμως κάνει ένα βήμα ακόμα, καθώς δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση κάτω από το 10% το 2020.
«Έχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά επιδιώκουμε να το επισπεύσουμε για το 2020»
Στόχος του CEO είναι να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει στις αγορές για ελληνικές εκδόσεις ομολόγων και χρεογράφων, λόγω της διαφοράς φάσης της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και τις ακόμα θετικές αποδόσεις που προσφέρονται στο νότο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν το δεύτερο εξάμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της κρίσης, επισημαίνει το Bloomberg, συμβάλλοντας στην εμπέδωση και διάχυση του θετικού κλίματος, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας των collateral που έχουν οι τράπεζες και άρα σε βελτίωση της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων τους. Επίσης, σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η διατήρηση της προοπτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ράλι τιμών στα ομόλογα και θα επιτρέψει σε βραχυρόνιους επενδυτές να πουλήσουν κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη τους.
Το Bloomberg δεν παραλείπει να αναφέρει την ιδιαίτερα καλή χρηματιστηριακή εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η μετοχή της γράφει κέρδη 123% από τις αρχές του έτους, έναντι ανόδου 70% για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.
Όσο για το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, θα μπορούσε να είναι μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον επικεφαλής της. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο ρίσκο για την τράπεζα» εξηγεί.
Πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Εάν προχωρήσει στην τιτλοποίηση, στη συνέχεια η ΕτΕ ενδεχομένως και να προωθήσει και μία νέα έκδοση ομολόγου Tier 2, όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς. Η πρώτη τέτοια έκδοση ήρθε τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για νέα. Ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας είναι στο 17%, 100 μονάδες βάσης από το απαιτούμενο όριο. Αυτό που θέλει ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος είναι ακόμη μία κεφαλαιακή τόνωση μέσω της πώλησης της ασφαλιστικής μονάδας.
«Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του χρηματιστηρίου. Αλλά εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση της αρχικής δημόσιας εγγραφής την επόμενη χρονιά»
σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.