Διευρυμένο και διαφοροποιημένο είναι το προφίλ των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο 10ετές ελληνικό ομόλογο που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους, ανανεώνοντας το pool των παιχτών τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά και συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αύξηση της ρευστότητας.
Σε απόλυτους αριθμούς ενδιαφέρον εκδήλωσαν πάνω από 250 επενδυτές, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ποιοτικά το μεγάλο μέρος της έκδοσης 87,2% απορροφήθηκε από real money χαρτοφυλάκια, ήτοι (συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και μη-τράπεζες).
Από την γεωγραφική και ποιοτική κατανομή των κεφαλαίων προκύπτει ξεκάθαρα τάση πολιτικής στήριξης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών ήταν ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία για να κάνουν τέτοιες κινήσεις συμβουλεύονται, κατά παράδοση, τις κυβερνητικές κατευθύνσεις. Σε αυτή τη φάση βέβαια, τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν μια ιδιαίτερα καλή σχέση τιμής/ποιότητας, που για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία είναι αναγκαία, καθώς τα αρνητικά επιτόκια εξαναγκάζουν τους διαχειριστές να αναζητήσουν αποδόσεις, με το δυνατότερο μικρό ρίσκ.
Οι προσφορές τελικά υπερέβησαν τα 7,6 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ενώ η απόδοση του τίτλου υποχώρησε στο 1,5%., με αρχικό guidance στο 1,55%.
Αυτή η έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα στον 10ετή τίτλο και εδραιώνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Γεωγραφικά, η επανέκδοση του 10ετούς απορροφήθηκε κυρίως από ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια και ειδικότερα από επενδυτές
- στο Ηνωμένο Βασίλειο (49%),
- τις Σκανδιναβικές χώρες (10,1%),
- τη Γαλλία (7,5%),
- τις Γερμανία/Αυστρία (8,7%),
- την Ελλάδα (4,7%),
- την Ιταλία (4,5%),
- την Ισπανία (1,3%) κ.ά.
- Οι επενδυτές των ΗΠΑ συμμετείχαν με ποσοστό 7,5%.
Η πλειονότητα των επενδυτών όπως προαναφέρθηκε ήταν real money επενδυτές, ενώ η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 12,8%. Πιο αναλυτικά, διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν το 63,4% της έκδοσης, οι τράπεζες το 10,9%, οι ασφαλιστικές εταιρείες/συνταξιοδοτικά ταμεία το 8,6%, και οι κεντρικές τράπεζες το 4,3%.