Η προαναγγελθείσα αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, η επικείμενη επέμβαση της Τουρκίας και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, με την εμπλοκή Ρωσίας, Ιράν και Κίνας έχει πρακτικά οδηγήσει στην πολυδιάσπαση της χώρας, η οποία ακόμα και έτσι δεν έχει σταθεροποιηθεί μετά από 13 χρόνια συγκρούσεων.
Η κατάσταση τώρα είναι τεταμένη και ιδιαίτερα στη Βόρεια Συρία, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να επέμβει, αποσύροντας τις αμερικανικές δυνάμεις και αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους YPG, με τους οποίους συμπολέμησαν οι ΗΠΑ κατά του ISIS, αλλά θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.
Η επίθεση της Τουρκίας θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας συμφωνίας στις Η.Π.Α. στο πλαίσιο της οποίας στρατιώτες από τις δύο χώρες πραγματοποιούσαν κοινές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες κράτησαν τις κουρδικές και τουρκικές δυνάμεις σε απόσταση.
Στην πραγματικότητα, όμως η αποχώρηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί παραδοχή στρατηγικής ήττας έναντι της Ρωσίας και του Άσαντ, ενώ οι πιέσεις στο Ιράν έστρεψαν τόσο την Τεχεράνη όσο και άλλες δυνάμεις της περιοχής στην αγκαλιά της Ρωσίας, ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων και τη μεταβάλλοντας τη δυναμική της κατάστασης.
Το Crisis Monitor έχει και στο παρελθόν παρουσιάσει τον χάρτη των αντιμαχομένων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ο οποίος αν και μεταβάλλεται διαρκώς, έως τώρα δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς.