Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα ανοίγοντας το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 1 δισ., με αρχικό επιτόκιο 1,55%, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,25-1,35%.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνηση είναι η εκπλήρωση των στόχων της μεταμνημονιακής εποπτείας για τα έσοδα, η βελτίωση του προφίλ του χρέους, η εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων και η εδραίωση σταθερής σχέσης με τις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα για φέτος. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται.
Η δήλωση περί αξιοποίηση των πόρων που αντλούνται παραπέμπει στον σχεδιασμό για τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου ώστε να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2020 χωρίς να υπάρξει ζήτημα με πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την αναδιάρθρωση χρέους, όσο και για την εξασφάλιση των ταμειακών ροών που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους.
Η απειλή της ύφεσης και η επίμονη γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια και τη διαφορά φάσης μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης, αποτελούν παράγοντες που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι σαφώς πιο ελκυστικά και σχεδόν όσο ασφαλή είναι και τα ευρωπαϊκά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.
Δημοσιονομικές Δαπάνες
Εν των μεταξύ, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, χάρη όχι μόνο στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και στις προσδοκίες για ένα πιο φιλικό στις επενδύσεις και την ανάπτυξη μείγμα πολιτικής. Πριν από λίγο καιρό η απόδοση είχε υποχωρήσει έως και το 1,3%, ενώ σήμερα κινείται κοντά στο 1,43%.