Περίπου τα τρία τέταρτα των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της McKinsey συμφωνούν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο δείγμα που συντείνει στην κατεύθυνση αυτή από την έναρξη των σχετικών δημοσκοπήσεων της McKinsey τον Μάρτιο του 2012.
Το 79% των στελεχών στην Ινδία πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ωστόσο αυτό που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι τρεις μήνες νωρίτερα τον Ιούνιο, μόνο τρία στα δέκα στελέχη στην Ινδία έβλεπαν τόσο χάλια την κατάσταση. Η McKinsey παρατηρεί παρόμοιες κινήσεις σε πολλές άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Σχεδόν το ήμισυ των στελεχών σε αυτές τις περιοχές βλέπουν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες χειρότερες συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν κινήσεις ανάσχεσης της κρίσης και όχι ανάπτυξης, που συνεπάγεται ότι η επιβράδυνση θα επιταχυνθεί σε περισσότερες περιοχές και μεγαλύτερο όγκο επιχειρήσεων, επηρεάζοντας αυξανόμενο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ και καθιστώντας την ύφεση αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Η Λατινική Αμερική και οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι οι δύο περιοχές στις οποίες οι οικονομικές προοπτικές των στελεχών παρέμειναν σταθερές τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο, το μερίδιο των στελεχών που πιστεύουν ότι η οικονομία είναι χειρότερη από ό, τι πριν από έξι μήνες φτάνει στο 47% για τη Λατινική Αμερική και το 61% για τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Συνολικά, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αναμένουν ότι η παγκόσμια κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο εξάμηνο, από το Μάρτιο του 2019. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και σημαντικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική ήταν οι κορυφαίοι λόγοι για τις απαισιόδοξες προοπτικές.