Έτοιμος να πιάσει το νήμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που πραγματοποιείται αύριο στο Κάιρο, καθώς έχει πλέον την ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στην κατεύθυνση εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού δόγματος που προωθεί η Ουάσιγκτον.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου, για το Κάιρο της Αιγύπτου όπου την ίδια μέρα θα συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Αιγύπτου.
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρήσει να υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης της συνεργασίας σε επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή, μήνυμα που θα έχει ενισχυμένη ισχύ μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάικ Πομπέο στην Αθήνα και την υπογραφή της νέας διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Αν και οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ως προς την ατζέντα και τις διακηρύξεις παραμένουν αρκετά ασαφείς, το πλάνο που υλοποιείται ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση κινείται πάνω στην εκμετάλλευση των προσβάσεων που διαθέτει η Ελλάδα στους παλαιστινίους και τη δυνατότητα της Αιγύπτου να επεκτείνει το δίχτυ αμυντικής της προστασίας στη Μεσόγειο, συνεπικουρώντας τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ ως εγγυήτρια δύναμη του East Med, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την εδραίωση τόσο του νέου γεωοικονομικού δόγματος, όσο και για την ανατροπή του υφιστάμενου status quo και την εγκαθίδρυση νέας ισορροπίας δυνάμεων.
Ερωτηματικά εγείρει πάντως η έλλειψη αναφορών στο project χάραξης και ανακήρυξης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, το οποίο είχαν συμφωνήσει να ξεμπλοκάρουν στην τελευταία τριμερή ο πρόεδρος της Αιγύπτου με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτημα μείζονος σημασίας για την προώθηση του East Med και την ανάσχεση των τουρκικών σχεδίων στην περιοχή. Ενδεχόμενη απώλεια της ευκαιρίας που δυναμικής που δημιουργείται από την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, πάντως, θα αποτελούσε ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα για την βούληση της Ελλάδας να παίξει το ρόλο που της αναλογεί και απορρέει από τη γεωστρατηγική της θέση και τη γεωοικονομική της δυνατότητα.
Μεγάλο μέρος, των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμερές και διμερές πλαίσιο, θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων, όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.
Πέρα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.