Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όντας ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που επισκέπτεται το υπουργείο Άμυνας, κίνηση που έχει από μόνη της ισχυρή σημειολογία, τόσο χρονικά όσο και γεωστρατηγικά, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της νέας αμυντικής συνεργασίας και καταδεικνύει το εύρος της αμερικανικής συμμετοχής στα αμυντικά δρώμενα στην Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε, κατά την συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται
Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.
Με την ανακοίνωση αυτή το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας επιχειρεί να προβάλλει την αναβαθμισμένη θέση και ρόλο του στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ωστόσο, τον έλεγχο της εξέλιξής της θα έχει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ειδικής διυπουργικής ομάδας εργασίας που συστήθηκε.
ενώ η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι:
ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.
Οι αναφορές αυτές δείχνουν το βάθος της συνεργασίας και ως εκ τούτου αποτελούν ένδειξη της αμερικανικής επένδυσης άρα και εμπλοκής σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής άμυνας, γεγονός που από μόνο του δρα καταπραϋντικά για το γεωπολιτικό ρίσκο, δεδομένης της ισχυρής επιρροής που ακόμα και σε αυτή τη φάση διαθέτει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απονεύρωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αποθέρμανση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αποτελεί μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή ακραίων σεναρίων.