Τον επαναπροσδιορισμό της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή προανήγγειλε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απαντώντας δια της πλαγίας οδού στο έμμεσο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για χαλιναγώγηση της Τουρκίας.
Ο Μάικ Πομπέο αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία είπε ότι αυτή μπορεί να έχει πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στην Τουρκία, πολιτική που έχουν διαχρονικά ακολουθήσει οι ΗΠΑ απεξαρτώντας τις διμερείς σχέσεις Αθηνας-Ουάσιγκτον από αυτές με την Άγκυρα.
Ο Κυριάκος Μηστοτάκης επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, όσον αφορά τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι έχει διάθεση και δυνατότητα να κλιμακώσει την πίεση.
Η διακήρυξη του ισχυρού ενδιαφέροντος για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων αποτελούν πυλώνες που αναπόφευκτα αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική αξία, ενισχύοντας παράλληλα το status ασφάλειας της χώρας.
Το βασικό σκέλος των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάστηκε στα οικονομικά ζητήματα, ενώ έθεσε ο κατακλείδα τα ενεργειακά, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή αξία που έχουν τα ζητήματα αυτά για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση της Onnex στο Ναυπηγείο της Σύρου, αλλά δεν είπε κάτι για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα οποία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρία, αλλά αυτή την περίοδο φαίνεται ότι μπαίνουν και άλλοι υποψήφιοι μνηστήρες στο παιχνίδι.
κ. Μητσοτάκης δήλωσε
«Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική”.
επιχειρώντας έτσι τη σύνδεση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας. Ενώ συνέχισε προσδιορίζοντας το αντικείμενο ακόμα περισσότερο:
Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα. Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
για να αναφερθεί ειδικότερα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο και αφήνοντας εκτός ατζέντας το προσφυγικό και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο
Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές επενδύσεων, δείχνοντας που εστιάζει η κυβέρνησή του,
«Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της”.
Ροπή που αναγνώρισε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις δηλώσεις του λέγοντας ότι:
“Κύριε πρωθυπουργέ αναφερθήκατε στην οικονομική δραστηριότητα που έχει ήδη εκκινήσει, ως αποτέλεσμα της αποδέσμευσης από μέρους σας του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επενδύσει, να αναπτυχθεί και να αναλάβει ρίσκα. Αυτό το αναγνωρίζουμε κι εμείς. Όταν μιλάω με αμερικανικές επιχειρήσεις, βλέπουν τον μετασχηματισμό που υλοποιείται και αναλογίζονται τις ευκαιρίες που γεννιούνται. Αναφερθήκατε στις φαρμακευτικές, στις ενεργειακές, στις τεχνολογικές. Έχουμε εταιρίες σε όλους τους εμπορικούς τομείς σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια που αναζητούν ευκαιρίες για να έρθουν στην Ελλάδα να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να παράξουν κέρδη”.
Ο Μάικ Πομπέο συμπλήρωσε ότι
το οικονομικό σκέλος είναι μέρος του στρατηγικού διαλόγου που είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε, αλλά υπάρχει όμως και η πλευρά που η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό στρατηγικό ρόλο εδώ στην περιοχή,
ενώ χαρακτήρισε την περιοχή “δυναμική”. συμπληρώνοντας τη φράση του μετά την παρέμβαση του διερμηνέα, εξηγώντας ότι
“συμβαίνουν πολλά, πολλές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί μπορούμε να εργαστούμε ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, σε αυτή την περιοχή.”
Η κατακλείδα αυτή, όπως συνηθίζεται σε διπλωματικές και πολιτικές δηλώσεις, αποτελεί την πεμπτουσία των επαφών και το βασικό μήνυμα των δηλώσεων του Μάικ Πομπέο.
Η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη – Πομπέο διήρκεσε μία ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της, ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.