Τις προηγούμενες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την επιτάχυνση της διαδικασίας απεμπόλησης του άνθρακα από την ελληνική ενεργειακή βιομηχανία, εγχείρημα που θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και στην χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί στο πρωτόκολλο του Κιότο και στη Συμφωνία των Παρισίων, ωστόσο, όπως φαίνεται και από το infographic το τέλος της εποχής του άνθρακα για την Ευρώπη αργεί ακόμα πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα έχει αποδεσμευτεί πλήρως από τον άνθρακα μέσα στην επόμενη 10ετία, εν τούτοις πολλές χώρες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα οδικό χάρτη, ούτε έτος-στόχο.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λιγνίτη, πίσω από χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Οι επιστήμονες ζητούν να απομακρυνθούμε από την παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν, ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
Επιπλέον, η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να παραχθεί πιο φτηνά συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει προοπτική ταχείας εγκατάλειψης του άνθρακα.
Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε και πάλι πρόσφατα, με περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνους εξόρυξης άνθρακα το 2018. Οι χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση.