Τα Δυτικά Βαλκάνια επανέρχονται στο επίκεντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τηρήσει τη δέσμευσή του και να απευθύνει πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά από δύο αναβολές που έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία για 18 μήνες.
Σήμερα, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ζήτησαν ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι- δηλώνοντας ότι “τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες”.
Η κοινή δήλωση αυτή έρχεται να κατευνάσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία, που είχαν ενταθεί εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Έντι Ράμα και της μεγάλης καθυστέρησης στο προπαρασκευαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή:
“τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να επιτύχουμε μια σαφή και ουσιώδη απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Αν η Ε.Ε. αποφασίσει τώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αυτό θα αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει στο μέλλον.
Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Για να μπορέσει η Ε.Ε. να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, το βήμα προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούσε μια σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρου και αποφασιστικότητας”, ανέφεραν. Καταλήγοντας αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό”.