Ολοένα και καλύτερο κόστος δανεισμού επιτυγχάνει η Ελλάδα στη χρηματαγορά, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο σε συνδυασμό με το σαφάρι αποδόσεων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλοντας να αποφύγουν το πέναλτι των αρνητικών επιτοκίων και να διασφαλίσουν θετική ροή, καθιστά τα προϊόντα των χωρών του νότου ελκυστικά.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες από τη χρηματαγορά 812,5 εκατ. επιτυγχάνοντας επιτόκιο 0,097% με εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, περιορίζοντας το κόστος έτι περαιτέρω από την έκδοση του Αυγούστου που το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,15% Συνολικά η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 0,44 φορές, καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 1,526 δισ. και το αρχικό ποσό ήταν τα 625 εκατ., ενώ τον Αύγουστο η υπερκάλυψη ήταν στο 1,76.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές με νέο ομόλογο, σενάριο που μετέδωσε το Reuters, αλλά δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες καθώς θα αποστράγγιζε τη λίμνη ρευστότητας των Funds στην οποία στοχεύουν τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, υπονομεύοντας τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και το επενδυτικό κλίμα.
Η απόδοση του δεκαετούς κινείται σταθερά στα επίπεδα του 1,30%- 1,35%, έχοντας καταγράψει θεαματική πτώση από τις αρχές του έτους, όταν ήταν κοντά στο 4%. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα από την ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.