Την οικονομική απόσταση που έχει καταγραφεί και την πολιτική που έχει δημιουργηθεί από τους επιθετικούς χειρισμούς της νέας κυβέρνησης θα επιχειρήσει να μετριάσει ερχόμενος στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 κινείται μεταξύ 835 εκατ. και 1,125 δισ. με βάσει τα σενάρια απόδοσης των εισπράξεων και των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών που υπολογίζονται στα νέα μέτρα για την οικοδομή και τις επενδύσεις.
Η απερχόμενη Κομισιόν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει εκκρεμότητες και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, στάση που έκανε να μείνει σιωπηρή μέχρι τώρα και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με περιορισμένες διαρροές. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων, οι μαξιμαλιστικοί στόχοι και η απουσία οργανωμένου δικτύου διακίνησης πληροφοριών, έχει φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο, προκαλώντας ανησυχία στα τεχνικά κλιμάκια, η οποία μεταφέρεται και στα πολιτικά.
Οι Ευρωπαίοι πλέον σπάνε τη σιωπή τους όμως, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα για το δημοσιονομικό κενό, τα οποία το προσδιορίζουν στο 1 δισ., καθώς αναγνωρίζουν πλέον ενδείξεις παρελκυστικής και παραπλανητικής τακτικής από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να περάσει μέτρα βασιζόμενη στην εσωτερική δυναμική και σε διακηρύξεις, ενώ παράλληλα προσπαθεί να οδηγήσει τις διαβουλεύσεις σε αδιέξοδο στοχεύοντας να λάβει θετική απάντηση λόγω εξάντλησης χρόνου και στο πλαίσιο της συνειδητής προσπάθειας να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στην Ευρωζώνη.
Παράγοντες της Κομιισιόν που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας σε ελληνικά media χαράσσουν ένα νέο οδικό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο για να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να το υποβάλει και στην Κομισιόν.