Το στόχο της εδραίωσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης με την πολιτική ενίσχυσης της πράσινης ενέργειας και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας επιχείρησε να συνδυάσει με την ομιλία του στη θεμελίωση της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη διακηρύξει ως στόχο την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκδήλωση του ομίλου Μυτιληναίος αποτέλεσε βήμα για την αλλαγή της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας, την επιβεβαίωση της διακηρυγμένης δέσμευσης της κυβέρνησής του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και ηχηρό μήνυμα για τη διαμόρφωση νέων σχέσεων της πολιτικής με την επιχειρηματική ελίτ στη βάση κοινώς αποδεκτών στόχων.
«Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία και απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο και τους προέτρεψε: «Κανείς πια δεν θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο ζηλευτό, που όλοι αναγνωρίζουν φιλικό για τις επενδύσεις», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο η εδραίωση της νέας μονάδας, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και η διακήρυξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής αποτελεί επιβεβαίωση του status του ηγέτη της αγοράς, στέλνει πολιτικά και επιχειρηματικά μηνύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενισχύει το άτυπο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
«Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».
Είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι η
«νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».
Ηχηρά μηνύματα στέλνει και η εμπλοκή της αμερικανικής General Electric στο έργο, η οποία έχει αναλάβει τον εξοπλισμό της νέας μονάδας φυσικού αερίου του ομίλου Μυτιληναίος, καθώς αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη αναγνώριση των ισχυρών διμερών διακρατικών σχέσεων και στον επιχειρηματικό τομέα.
Στο παρελθόν άλλωστε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει κατ επανάληψη φέρει στην Ελλάδα φορτία αμερικανικού LNG τα οποία έχει ξεφορτώσει στον σταθμό της Ρεβυθούσας.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως
«η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».
υπογραμμίζοντας έτσι την περιβαλλοντική διάσταση της νέας μονάδας, η οποία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καθιστά συμβατή με την κυβερνητική πολιτική.