Με μια ακόμη μεγαλειώδη και επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιόρτασε η Κίνα την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον “μεγάλο τιμονιέρη” Μάο Τσετούνγκ, ενώ ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, του οποίου το όραμα έχει χαρακτηριστεί ομότιμο του Μάο, επέμεινε στα παραδοσιακά δηλώνοντας ότι “καμία δύναμη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Κίνα”, τροφοδοτώντας τον ήδη υψηλό κινεζικό εθνικισμό και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε ανταγωνιστές στο εσωτερικό και εχθρούς διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που η πολιτική συνοχή τίθεται σε δοκιμασία από κοινωνικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας σημείωσε ότι μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν και η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, εν μέσω εντάσεων και αμφισβήτησης της ηγεσίας της, τονίζοντας έτσι την σαφή υποστήριξη του Πεκίνου και του προέδρου Σι προσωπικά.
Στον όμιλο Tiananmen Rostrum, όπου ο Πρόεδρος Μάο Τσετούνγκ κήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, ο Σι εξέφρασε το «κινεζικό όνειρο» της εθνικής ανανέωσης – το μεγάλο όραμά του για την αποκατάσταση της χώρας στην αντίληψη της παρελθούσας δόξας.
“Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να σφίξει το θεμέλιο αυτού του μεγάλου έθνους”,
δήλωσε ο Xi, φορώντας ένα κοστούμι του Μάο καθώς βρισκόταν δίπλα στους ηγέτες των κομμάτων στην πλατεία Τιενανμέν.
“Δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να ανακόψει την πρόοδο του κινεζικού λαού και του έθνους”,
δήλωσε, ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο, επιθεωρώντας τα στρατεύματα μέσα σε μια λιμουζίνα ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση.
Ελικόπτερα πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από την πόλη καθώς στρατεύματα είχαν απλωθεί σε ολόκληρη την πλατεία Τιενανμέν.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αποκάλυψε τους τελευταίους εξοπλισμούς που διαθέτει σε μια επίδειξη ισχύος, συμπεριλαμβανομένου του DF-41, ενός διηπειρωτικού πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου, με επαρκή εμβέλεια για να φτάσει σε ολόκληρη την Αμερική.
Τα αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού J-20 stealth, πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδείξεις.
Ωστόσο, πίσω από τις εκδηλώσεις, ένας συνδυασμός προκλήσεων δοκιμάζει την ικανότητα του Σι να διατηρήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
“Το κόμμα ελπίζει ότι αυτή η ευκαιρία θα ισχυροποιήσει τη νομιμοποίησή του προέδρου και θα ενισχύσει την κοινωνική στήριξη που απολαμβάνει σε μια εποχή εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων”
δήλωσε στην AFP ο Adam Ni, ερευνητής της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.
Ο εμπορικός πόλεμος και η πανώλη των χοίρων προκάλεσαν προβλήματα σίτισης στη χώρα καθώς συνδυαστικά συνέβαλαν στην εκτόξευση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, ο χειρότερος πονοκέφαλος του Σι είναι οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τραυματισμός έφηβου διαδηλωτή από αστυνομικά δυναμίτισε το κλίμα και άνοιξε την πόρτα για την απελευθέρωση νέου κύματος βίας.
Στην ομιλία του, ο Σι επέμεινε δήλωσε στην πάγια θέση της “μιας χώρας δύο συστήματα” όσον αφορά στο Χονκ Κονγκ, δήλωση που αναμένεται να δράσει κατευναστικά, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή αποτελεί τη βάθρο της ευημερίας και της ανάπτυξης για την περιοχή.
Αναφερόμενος στην Ταϊβάν ζήτησε επίσης την “ειρηνική ανάπτυξη” των σχέσεων- χαρακτηρίζοντας την ωστόσο απομακρυσμένη επαρχία. Ο Σι επισήμανε όμως ότι πάγιος στόχος είναι η επανένωση της χώρας, ήτοι το δόγμα της ενιαίας Κίνας.