Παγκόσμιες διαστάσεις προσλαμβάνει το χρηματιστηριακό sell-off καθώς οι προοπτικές γίνονται ολοένα και πιο απογοητευτικές, καθώς οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της ζήτησης, ενώ οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εντάσεις έχουν διαρκή αντίκτυπο υποσκάπτοντας τα θεμέλια της σταθερότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Σήμερα, το ήδη βαρύ κλίμα επιδείνωσε η απόφαση του ΠΟΕ που ανάβει πράσινο φως στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών 7,5 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας, ενώ η αντίστοιχη για την προσφυγή της Κομισιόν αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.
Την ίδια στιγμή μακροικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ και την ΕΕ καταδεικνύουν την επερχόμενη κρίση, ενώ οι εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ, η εξεταστική επιτροπή για τον Ντόναλντ Τραμπ και το προσφυγικό αποτελούν διαρκείς πηγές έντασης, οι οποίες συσχετιζόμενες με το ευρύτερο περιβάλλον αυξάνουν τον οριακό κίνδυνο.
Την ατμόσφαιρα επιβαρύνει και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για το Brexit, με τον Μπόρις Τζόνσον να καταθέτει προτάσεις στην ΕΕ για το Backstop και την ίδια στιγμή να κάνει δηλώσεις δείχνοντας τη διάθεσή του για ρήξη, ενώ και στις Βρυξέλλες άπαντες βλέπουν πολύ μικρές πιθανότητες συμφωνίας
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκτόξευσε τον δείκτη “φόβου” του S&P 500, τον VIX πάνω από τις 21 μονάδες με ημερήσια κέρδη 15%, ένδειξη της ταχείας μετακίνησης κεφαλαίων.
Στις ΗΠΑ, η έρευνα του Institute for Supply Management για τον κλάδο της μεταποίησης έδειξε περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να κατρακυλά στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2009.
Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία της Markit για τoν ευρωπαϊκό μεταποιητικό κλάδο τα οποία έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 45,7 μονάδες από 47 μονάδες τον Αύγουστο.
Οι τελευταίες ενδείξεις αδυναμίας στην αμερικανική οικονομία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική Federal Reserve να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της μετά τις δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στις τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Μιλώντας στο Fox Business Network ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι “η στάση μου είναι πολύ ισορροπημένη”, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσει η Fed τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά τα επιτόκια.
Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης, ο Barkin επισήμανε ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας “σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εκεί”, ενώ εκτίμησε ότι στην ευρύτερη οικονομία η επέκταση θα συνεχιστεί.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ADP Research Institute έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 135.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 125.000 θέσεις σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Οι απογοητευτικές μετρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον κρίσιμο κλάδο της μεταποίησης επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση εν μέσω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Στη Γερμανία, βασικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019, από το 0,8% στο 0,5%, ενώ περιέκοψαν και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2020, από το 1,8% στο 1,1%, αιτιολογώντας την αναθεώρηση με την επιβράδυνση της μεταποίησης και τους ισχυρούς κινδύνους υφεσιακών κραδασμών από τον εμπορικό πόλεμο και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.
Στην Ευρώπη, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών και πρωθυπουργός του ΗΒ προειδοποίησε τις Βρυξέλλες, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου των κυβερνώντων Συντηρητικών, ότι εάν απορρίψουν την συμβιβαστική πρότασή του για το Brexit, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα αρχίσει να ετοιμάζει την έξοδό της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (“ασύντακτο” Brexit) στις 31 Οκτωβρίου.
Wall Street
Ο Dow Jones χάνει 500,21 μονάδες (-1,88%) στις 26.076,60 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 132,14 μονάδων (-1,66%) στις 7.776,56 μονάδες, ενώ ο S&P υποχωρεί 52,29 μονάδες (-1,79%) στις 2.887,08 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόνο η Johnson & Johnson και η UnitedHealth Group είναι σε ανοδικό έδαφος με κέρδη 1,24% και 0,15% αντίστοιχα.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Cisco Systems (-3,38%), η Intel (-3,04%) και η Boeing (-2,82%).
Ευρωπαϊκές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, τα οποία εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς για την πορεία τόσο της αμερικανικής, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε απώλειες 2,7% (-10,47 μονάδες) κλείνοντας στις 377,52 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Δεκεμβρίου 2018, με τον κλάδο των βασικών πόρων να υποχωρεί κατά 3%, ενώ το σύνολο των υπόλοιπων κλάδων και χρηματιστηρίων κινούνται “στο κόκκινο”. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 2,98% (104,94 μονάδες) κλείνοντας στις 3.413,31. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,76% (-338,58 μονάδες) στις 11.925,25 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να χάνει 3,12% (-174,85 μονάδες) στις 5.422,77 και τον βρετανικό FTSE 100 να κλείνει με απώλειες 3,23% (-237,78) στις 7.122,54.