Σε δίνη που αναμένεται να βαθύνει βρίσκεται η Credit Suisse καθώς η τροπή που προσλαμβάνει πλέον η υπόθεση της παράτυπης παρακολούθησης του πρώην διευθυντή επενδύσεων, μετά τη σύνδεση της με την αυτοκτονία συμβούλου της τράπεζας, διαφοροποιεί το σκηνικό και αναγκάζει τις αρχές να ψάξουν βαθύτερα.
Το διοικητικό συμβούλιο ανάγκασε σε παραίτηση των Chief Operating Officer και τον διευθυντή ασφαλείας του ομίλου, ενώ κατέληξε ότι ο CEO δεν είχε σχέση με τα γεγονότα, σε μια προσπάθεια να κλείσει το κεφάλαιο και να προφυλάξει τη φήμη της. Ωστόσο, η αστυνομία τώρα συνδέει την αυτοκτονία συμβούλου της τράπεζας που είχε χειριστεί εξωτερικά και προσλάβει το γραφείο ερευνών για την παρακολούθηση του τέως διευθυντή επενδύσεων που είχε πάρει “μεταγραφή” στη UBS, περιπλέκει την κατάσταση.
Αν επρόκειτο μόνο για ένα σκάνδαλο παράτυπης έως και παράνομης παρακολούθησης, για το οποίο ο θιγόμενος δεν υπέβαλε ποτέ μήνυση και ούτε σκόπευε να κάνει, τότε οι παραιτήσεις και απολύσεις θα ήταν αρκετές. Ωστόσο, η αυτοκτονία αποτελεί ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων και εφόσον οι αρχές αρχίσουν να ερευνούν σχετικά τότε ουδείς γνωρίζει το τι θα βρουν.
Αν και το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse φρόντισε να απαλλάξει τον CEO Tidjane Thiam από οποιεσδήποτε ευθύνες για τις αποφάσεις του COO, Pierre-Olivier Bouee, όσον αφορά την παρακολούθηση του πρώην διευθυντή επενδύσεων Iqbal Khan, τα γεγονότα δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Ο CEO και ο διευθυντής επενδύσεων, που μαζί πέτυχαν το turnaround της Credit Suisse μέσα σε τρία χρόνια, φαίνεται ότι είχαν εμπλακεί σε έναν προσωπικό ανταγωνισμό για θέσεις και status. Ο πρώην, πλέον διευθυντής επενδύσεων, ήθελε μεγαλύτερη θέση και εξέλιξη καθώς και απολαβές, ενώ αγόρασε και το διπλανό σπίτι από τον CEO, το οποίο και γκρέμισε για να ξαναχτίσει.
Το γιαπί και ο θόρυβος της οικοδομής φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα τον CEO της τράπεζας, ο οποίος αφού τσακώθηκε δημοσίως σε πάρτι στο σπίτι του με τον υφιστάμενό του, εν τέλει έθεσε το θέμα στο ΔΣ και τον πρόεδρο της Credit Suisse, ζητώντας να λάβουν μέτρα. Στη συνέχεια, η αντιπαράθεση φαίνεται ότι μεταφέρθηκε και στους χώρους εργασίας με τον COO να θέτει και αυτός εν τέλει θέμα δυσαρμονίας με τον προϊστάμενό του στα όργανα.
Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις ο Iqbal Khan αποφασίζει να δεχθεί πρότασης της UBS και συμφωνεί με την Credit σε περιορισμένη περίοδο 3 μηνών αργίας, αφού πήρε την αποζημίωση αποχώρησης. Ωστόσο, πληροφορίες που επικαλούνται οι FT, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του τέως επικεφαλής επενδύσεων της Credit με ανταγωνιστές, είχε -λένε- εκφράσει τη βούληση να προσλάβει στελέχη από όλα σχεδόν τα τμήματα του προηγούμενου εργοδότη. Τούτων δοθέντων, ο COO, Pierre-Olivier Bouee, έδωσε εντολή παρακολούθησής του.
Εν τέλει ο khan αντιλήφθηκε ότι παρακολουθούνταν, αντιπαρατέθηκε με έναν από τους ντετέκτιβ και έμαθε την αλήθεια, την οποία κατήγγειλε δρομολογώντας εξελίξεις.
Η συνέχεια είναι γνωστή, ένας αυτόχειρας, δύο παραιτήσεις και σιγή. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι ο CEO είχε κίνητρο για την παρακολούθηση, προσωπική αντιπαράθεση και ταμπεραμέντο…