Υπό τη βαριά σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Μόρια συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με κεντρικό θέμα το προσφυγικό και ενώ οι διακηρύξεις του ΚΥΣΕΑ και της διυπουργικής σύσκεψης δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις. Νέα δεδομένα αναμένεται να κομίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ενώ οι εξελίξεις δημιουργούν την ανάγκη για άμεση δράση.
Υπ΄αυτό το πρίσμα και θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη δυναμική για δράση η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και επίσπευση των αλλαγών στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με δεδομένες τις πιέσεις από την Τουρκία, την κόπωση, εξάντληση και ανεπάρκεια του μηχανισμού διαχείρισης στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλλει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και την ανάληψη από μέρους της ΕΕ πιο ενεργού ρόλου. Αυτό θα αποτελέσει το “χαλί” για την προώθηση διμερών-διακρατικών συμβάσεων παροχής τεχνογνωσίας και υποστήριξης για το προσφυγικό, ενεργοποιώντας επιλογές που δόθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλουν στη διαχείριση του προσφυγικού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενο την αποδοχή από την Ελλάδα περί των 4000 αιτήσεων επαναπατρισμού από τις χώρες του Βορρά, οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια.
Οι συνθήκες αυτές επιτάσσουν τη χάραξη οδικού χάρτη που θα συνδέει την επαναπροώθηση στην Ελλάδα με τις απελάσεις στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η Άγκυρα από την πλευρά της συνδέει επίσης το ζήτημα της αποδοχής αυξημένων αριθμών επαναπροωθήσεων με τη Ζώνη Ασφαλείας στη Συρία, δημιουργώντας αδιέξοδο, για την υπέρβαση του οποίου θα απαιτηθεί η παρέμβαση της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής πάντως, οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν δείξει ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός στη βάση της διαφοροποίησης του καθεστώτος οικονομικής στήριξης,
Ο κατεπείγων χαρακτήρας του θέματος για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Μόρια, σε συνδυασμό με τους υψηλούς τόνους και τις μεγάλες προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς και η αδυναμία της ΕΕ να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργητική και παθητική διαχείριση του θέματος, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση σε σημαντικούς κινδύνους στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια αναθέρμανσης του Κυπριακού από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Σε αυτή τη φάση, παρά τις διακηρύξεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την αναβάθμιση του προσφυγικού σε κρίση εν εξελίξει και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να το θέσει στην κορυφή της ατζέντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μόρια θέτουν την κυβέρνηση εκτός θέσης και εξαναγκάζουν τις κινήσεις.
Το επικοινωνιακό επιτελείο αναμένεται να επικεντρωθεί τώρα στη διαχείριση του πολιτικού κόστους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την προετοιμασία του εδάφους για νέες λύσεις. Όπερ σημαίνει ότι οι λύσεις γεωγραφικής και κοινωνικής διασποράς που προωθούνται θα συναντήσουν κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις που μπορούν να μετριαστούν με προληπτική επικοινωνιακή δράση. Ωστόσο, η επικέντρωση του μηχανισμού στη διαχείριση του πολιτικού κόστους θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ φορτίζοντας αρνητικά το κλίμα και περιορίζοντας τα περιθώρια κοινωνικής ανοχής εκ των προτέρων.
Στο μεταξύ, την Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να είναι οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές, ενώ όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ ο Ζέεχοφερ φέρει στις αποσκευές του συγκεκριμένες προτάσεις για μια γερμανική συνδρομή στις ελληνικές και τουρκικές αρχές.