Νέες διαστάσεις και προεκτάσεις λαμβάνει η υπόθεση σύλληψης ναρκεμπόρων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς μετά την ανάσχεση ταχύπλοου με τρεις Αλβανούς, αφού είχε παραδώσει εμπόρευμα στην Τουρκία, ακολούθησε σήμερα και νέα κατάσχεση σκάφους από το Λιμενικό Σώμα, αυτή τη φορά ανοιχτά του Αγκιστρίου.
Από δημοσιεύματα της Καθημερινής και του ΑΠΕ, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, προκύπτει ότι και το δεύτερο σκάφος αναζητούνταν αρχικά στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης ανοιχτά της Λέσβου. Όπερ σημαίνει ότι επρόκειτο για συντονισμένη επιχείρηση με βάση πληροφορίες, ενώ σύλληψη των σκαφών αφού είχαν ολοκληρώσει την επιχείρηση καταδεικνύει τις τουρκικές αρχές ως πιθανότερο πάροχο, έναντι της Αλβανίας που εφόσον είχε παράσχει εγκαίρως τέτοιες πληροφορίες, τότε οι συλλήψεις θα είχαν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα και με το εμπόρευμα.
Η διαδραστικότητα αυτή των ελληνικών αρχών με τις τουρκικές όμως, αποτελεί ένδειξη υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η “Καθημερινή”:
“Το πρώτο ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν τρεις Αλβανοί υπήκοοι που συνελήφθησαν και κρατούνται, ακινητοποιήθηκε μετά από μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από καταδίωξη νότια της Μυτιλήνης”.
ενώ συνεχίζοντας το δημοσίευμα επισημαίνει:
“Σήμερα το μεσημέρι μετά από συντονισμένη επιχείρηση της δίωξης ναρκωτικών του λιμενικού σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. ανοιχτά του Αγκιστρίου εντοπίστηκε ένα ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε ένας Αλβανός υπήκοος και το οποίο φέρεται να είναι το δεύτερο σκάφος που αναζητούσαν οι αρχές στην επιχείρηση ανοιχτά της Μυτιλήνης”.
Εν συνεχεία όμως το δημοσίευμα θολώνει τα νερά ως προς τον πληροφοριοδότη και εγείρει ερωτηματικά για την καθυστερημένη δράση των αρχών ασφαλείας στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνει ότι η δίωξη ναρκωτικών είχε πληροφορίες ότι δύο σκάφη με ναρκωτικά απέπλευσαν από την Αλβανία με κατεύθυνση την Τουρκία.
Η υπόθεση ξεκίνησε από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας είχαν πληροφορίες ότι δύο ταχύπλοα φορτωμένα με χασίς θα απέπλεαν από την Αλβανία, με προορισμό την Τουρκία απ’ όπου θα παραλάμβαναν ηρωίνη. Τα δύο φουσκωτά κατέπλευσαν πράγματι στην Τουρκία, όπου εκτιμάται ότι ξεφόρτωσαν το χασίς και παρέλαβαν την ηρωίνη.
Στη συνέχεια, πάλι στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται σαφής αναφορά στις τουρκικές αρχές ως παρόχου της ενημέρωσης στις ελληνικές.
Κατόπιν –προφανώς– ενημέρωσης των τουρκικών διωκτικών αρχών από την ΕΛ.ΑΣ., η ακτοφυλακή της γείτονος καταδίωξε το ένα από τα σκάφη των ναρκεμπόρων μετά τον απόπλου του από τις ακτές της Τουρκίας μέχρις ότου αυτό μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ενώ καταλήγει δείχνοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε την ενημέρωση και καθοδήγησε το Λιμενικό
Τότε, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ζήτησαν τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού και άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα πλωτών, δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων του Λιμενικού και του Frontex.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή της Frontex, καθώς στην αποστολή του κλιμακίου στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται η δίωξη ναρκωτικών ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού.