Ηχηρές ανακοινώσεις με πολλαπλούς αποδέκτες που επιδεικνύουν πολιτική αποφασιστικότητα και στρατηγική ενίσχυσης του γεωπολιτικού στίγματος της Ελλάδας πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου.
Η ατζέντα εστιάστηκε στα ενεργειακά τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ενώ σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την επανέναρξη των επαφών για την χάραξη και ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, κίνηση που θέλει να μπλοκάρει η Τουρκια, καθώς σε συνδυασμό με την Κυπριακή και τον East Med διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολιτικά η ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου δεν μπορεί να είναι άμεση, αλλά η διακήρυξη της πρόθεσης και της κοινής βούλησης σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Τουρκία, η οποία πιέζει σε όλα τα μέτωπα και εκβιάζει καταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Σάμεχ Σούκρι, τέθηκαν τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε
«συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως
«κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».