Να κρατήσει ζωντανή τη συζήτηση για την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων επιχείρησε μέσω της συνέντευξής του στο Bloomberg ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος εμμέσως όμως, ότι για την ώρα δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος μεταξύ των δανειστών για να πράξει κάτι τέτοιο. Παράλληλα επιχείρησε να επαναπροωθήσει το ελληνικό success story, σε αντιπαραβολή με την παγκόσμια επιβράδυνση, στρατηγική που επενδύει στην αντανάκλαση του αναπτυξιακού χάσματος επί της προοπτικής απόδοσης των επενδύσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για μείωση των φόρων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις, ενώ έθεσε ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα τη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια».
«Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση»
είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:
«Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, που είναι θετική εξέλιξη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι η εκμετάλλευση της ορμής των πρώτων μηνών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και για την εδραίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, λέγοντας:
«Υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο»,
τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας σημειώνοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, εάν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (το 3,5% που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα απάντησε:
«Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρλεθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τα αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε στο Eurogroup να καταθέσει προϋπολογισμούς τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη μείωσή τους εφόσον η οικονομία υπερβεί τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι καθώς το παραγόμενο προΙόν θα είναι μεγαλύτερο το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσδιοριστεί κατ’ απόλυτη τιμή και όχι ποσοστιαία, διατηρώντας το επίπεδο που είχε αρχικά συμφωνηθεί για τη διασφάλιση της αποπληρωμής των τόνων.
Σημειολογικά, πάντως, η αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρωτογενή πλειονάσματα και sucess story ενδέχεται να έχουν ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική κοινότητα, καθώς αποτελεί φρασεολογία βγαλμένη από τη “ναφθαλίνη” και δημιουργεί επικίνδυνους συνειρμούς και χρονικές αναφορές.