Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δρομολογεί η κατάθεση της πρότασης για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σήμερα το πρωί.
Στην πρόταση θα προσδιορίζονται με τρόπο συγκεκριμένο τα αδικήματα και ως τέτοια θα αναφέρονται η κατάχρηση εξουσίας και η παράβαση καθήκοντος, στο κείμενο της πρότασης γίνεται αναφορά στις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς σχετικά φέρεται να έχει μιλήσει στην κατάθεσή της η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.
Η απόφαση αυτή, το σκεπτικό και το κείμενο της πρότασης διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, αλλάζουν την ατζέντα και οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα πόλωση, η οποία σε αυτή τη φάση, βραχυχρόνια, θα ενισχύσει αμφότερους τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή του αντικτύπου και της δυναμικής της υπόθεσης.
Η κατάθεση της πρότασης ακολουθεί τη γενική απεργία της Τρίτης στην οποία συμμετείχαν ενεργά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένδειξη προσπάθειας ανάκτησης των κοινωνικών ερεισμάτων που είχαν είτε υποχωρήσει, είτε απολεσθεί κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.
Πολλά θα κριθούν από τη στάση των media και την ένταση στην αντιπαράθεση που θα δοθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές». Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και ακολούθως να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να επικρατεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρτύρων, από την επιτροπή.