Μια βασική πρόκληση, αυτή της συνεννόησης χωρίς την ανάγκη ενδιαμέσων καλούνται να αντιμετωπίσουν στη συνάντηση που θα έχουν σε λίγη ώρα οι ηγέτης της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς όπως φάνηκε ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, οι δύο χώρες έχουν αφεθεί να ρυθμίσουν τα προβληματά τους χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Οι ακυρώσεις των συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ τόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ασχέτως του αιτιολογικού της κάθε περίπτωσης σε συνδυασμό με τα μηνύματα της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την αναδίπλωση του αμερικανικού παράγοντα και μια νέα περίοδο εσωστρέφειας, η οποία δεν μπορεί να κλείσει πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη αναζητά βηματισμό μεταξύ του διορισμού και της έγκρισης της νέας Κομισιόν, της αναδιάταξης ισορροπιών που καταγράφονται στον πυρήνα και της φοβίας για έκρηξη του προσφυγικού, την οποία οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Η διάρρηξη του ενιαίου μετώπου που είχε οδηγηθεί στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και η παρασκηνιακή επαναδιαπραγμάτευση πτυχών της συμφωνίας για προσφυγικό, αποτελούν δύο κορυφαίες ενδείξεις του κενού εξουσίας στην ΕΕ και των προβλημάτων που δημιουργεί η αναθεωρητική τάση.
Το σκηνικό αυτό βέβαια ευνοεί την Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί ότι εκμεταλλευόμενη το εκτόπισμά της θα καταφέρει να επιβάλλει τις βουλές της. Η Ελλάδα, σε αυτή την αναταραχή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκριτική ισχύ που έχει αποκτήσει μέσα από τη συμμετοχή σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, βρίσκοντας όμως εμπόδια, όπως οι εκλογές στο Ισραήλ και η διάχυση της κρίσης της Λιβύης στην Αίγυπτο, καθώς και το περιορισμένο εκτόπισμα της νέας κυβέρνησης στα Βαλκάνια.
Τα ζητήματα αυτά προσπάθησε να αντιμετωπίσει με μπαράζ επαφών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε μπαράζ επαφών με εκπροσώπους βαλκανικών χωρών, ενώ είχε εξ αρχής επισκεφθεί το Ισραήλ.
Εν μέσω ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμού συμμαχιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να οριοθετήσει τις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντγάν και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία πλαισίου συνεννόησης. Ωστόσο αρκετές ευκαιρίες έχουν χαθεί, ιδιαίτερα όταν η νέα κυβέρνηση υπαναχώρησε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όταν η απελθούσα αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί τη δυναμική της εποχής για την προώθηση ζητημάτων όπως της ανακήρυξης των 12 μιλίων στο Ιόνιο.
Ο περιορισμός της αμερικανικής παρουσίας, συμμετοχής και συμμετοχής στις εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτός αντανακλάται από τις κινήσεις και αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ δρα αποσταθεροποιητικά για την περιοχή,καθώς αφαιρεί τη σταθερά από την εξίσωση.