Προσπάθεια να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς επιχείρησε να μετριάσει το πολιτικό κόστος από την αποδοχή και εκτέλεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διαδραματίσει το ρόλο που απορρέει από τη συμφωνία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Στη συζήτησή τους, όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού στα media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Ζόραν Ζάεφ ότι ο ίδιος δε θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας σε ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας, όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.