Εμπλοκή φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία υπό την επίσημη μορφή της, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ φαίνεται ότι οδηγείται σε ματαίωση και υποβαθμίζεται, ενδεχομένως, σε ανεπίσημη επαφή στο πλαίσιο γεύματος με πολύ μικρότερη διάρκεια και ατζέντα.
Η εξέλιξη αυτή, αν και κατά πολλούς αποδίδεται στην απόρριψη από την πλευρά της Τουρκίας της πρότασης της Ουάσιγκτον για τους S-400, στην πραγματικότητα αποτελεί απάντηση του Τραμπ για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Μετίν Τοπούζ του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κρατείται για 23 μήνες και βαρύνεται με κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία στο πλαίσιο διώξεων για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Από αμερικανικής πλευράς ο Τοπούζ είναι μεταφραστής και σύνδεσμος της DEA στο προξενείο..
Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι ενέτασσε την απελευθέρωσή του στο ευρύτερο πλαίσιο των κινήσεων καλής θέλησης και στη διαδικασία επαναπροσέγγισης. ωστόσο τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε κατά την ακρόαση στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η κράτηση του θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι ο μάρτυρας που υποτίθεται ότι πιστοποιεί την ανάμειξή του δεν έχει εμφανιστεί να καταθέσει ακόμη.
Ως εκ τούτου, το κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον ήταν βαρύ, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Τοπούζ, όπως και άλλα ανοιχτά θέματα, ως διαπραγματευτικά χαρτιά. Ωστόσο, το πολιτικό timing για έναν νέο εκβιασμό δεν μπορούσε να είναι περισσότερο λάθος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο κυκλώνα για την προσπάθεια άσκησης πιέσεων στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας προκειμένου να βρει στοιχεία για τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Συνεπώς, το πολιτικό κόστος μια νέας υπαναχώρησης έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που έχει ανοιχτό μέτωπο και απειλείται με καθαίρεση, για τον Τραμπ ήταν αδιανόητο.
Στο μεταξύ η Τουρκία έχει παραλάβει και το δεύτερο φορτίο των S-400 και προγραμματίζει την λειτουργική εγκατάστασή τους για τον Δεκέμβριο, ενώ απέρριψε την αμερικανική πρόταση για πάγωμα της εγκατάστασης τους και αντικατάσταση με Patriot και παραμονή στο πρόγραμμα F-35, η οποία ωστόσο ήταν δεδομένο ότι θα απορρίπτονταν, καθώς θα συνιστούσε σαφή υπαναχώρηση έναντι της Ρωσίας και θα υπονόμευε την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου.