Δύο νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται ότι ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας, που αυτή τη φορά αφορούν το στρατό ξηράς και θα έχουν πολυετή διάρκεια, καθώς στοχεύουν στη λειτουργική αναβάθμιση του. Πρόκειται για την αναβάθμιση του τυφεκίου G3 και την αντικατάσταση των φορτηγών Steyr, καθώς αμφότερα είναι παρωχημένα.
Αν και η αναγκαιότητα των προγραμμάτων αναβάθμισης, μετεξέλιξης και αντικατάστασης δεν αμφισβητείται, εν τούτοις ακόμα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις κόστους και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η σύγκριση σεναρίων και άλλων πιθανών επιλογών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, ο υφυπουργός άμυνας στρατηγός εα Αλκιβιάδης Στεφανής φέρεται να έχει εκπονήσει σχέδιο αναβάθμισης του G3 με την προσθήκη εξαρτημάτων και την μετεξέλιξη των A3 σε A4+. Προσφορές για το έργο αυτό θα μπορούσαν να υποβάλλουν μια σειρά από αμυντικές βιομηχανίες διεθνώς συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής HK από την οποία το αγόρασε αρχικά η Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Στεφανής φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης των Steyr, όχι όμως με την αγορά νέου φορτηγού, αλλά μεταχειρισμένων μικρότερης ηλικίας. Κάτι τέτοιο βέβαια, συνεπάγεται δραστικές αλλαγές στις δομές συντήρησης και εκπαίδευση των στελεχών, γεγονός που διευρύνει το παραγωγικό αντικείμενο. Η μέση ηλικία των Steyr που διαθέτει σήμερα ο ελληνικός στρατός ξεπερνά τα 40 έτη και ως εκ τούτου η συντήρησή τους είναι αυξανόμενα κοστοβόρα, ενώ η απόδοσή τους επιταχυνόμενα φθίνουσα.
Στρατηγικά, στόχος της λειτουργικής αναβάθμισης και αντικατάστασης είναι η προσθήκη δυνατοτήτων διεύρυνσης χρήσης και βελτιστοποίησης απόδοσης, που πρακτικά θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αξιόμαχου και την αύξηση της πιθανής βλάβης του εχθρού σε συνθήκες μάχης.
Πολιτικά και διπλωματικά, η διεύρυνση του εξοπλιστικού προγράμματος, υπό τους νέους όρους που διαπραγματεύεται η Ελλάδα διεθνώς, μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική κυβέρνηση.