Ένα ακόμη βήμα, ομολογουμένως το πλέον εντυπωσιακό, στην κατεύθυνση της πολιτικής απαξίωσης του Ντόναλντ Τραμπ κάνουν οι Δημοκρατικοί, ξεκινώντας έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεση του, καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Διεθνώς τα media βέβαια, παρουσιάζουν το ζήτημα ως ότι πρόκειται να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ, ωστόσο κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση ΄θεωρείται αδύνατο, εκτός αν ανακαλυφθούν φωτογραφίες του με τον Πούτιν στο ίδιο κρεβάτι. Στην πραγματικότητα η έρευνα αυτή, στόχο έχει να εξαναγκάσει τον Τραμπ να δώσει στοιχεία που μέχρι τώρα αρνείται να δημιουργήσει πλαίσιο πίεσης και δημοσιότητας που θα περιορίσει τις κινήσεις του προέδρου στο διεθνές σκηνικό μέχρι τις εκλογές.
Πολιτικά, η έρευνα που ανακοίνωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει σε πόλωση τα δύο κόμματα και ακόμα και αν σε επίπεδο Βουλής περάσει το ερώτημα της καθαίρεσης, καθώς ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα “σκοτωθεί” από τη Γερουσία που την ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Επίσης από την έρευνα οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να συγκεντρώσουν ικανό υλικό για να αποδείξουν, προς την κοινή γνώμη, ότι ο πρόεδρος είναι διεφθαρμένος, ότι ψεύδεται και να ανακόψουν τις προσπάθειες του ίδιου του Τραμπ να βγάλει “βρόμα” και να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα (σσ το twitter) για τους δικούς τους υποψηφίους, τακτική που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει.
Η ζημιά όμως που θα επιφέρει η τόσο αρνητική δημοσιότητα στον Ντόναλντ Τραμπ είναι ανυπολόγιστη τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, καθώς η εξουσία του υπονομεύεται διπλά, τόσο από τις επικείμενες εκλογές, όσο και από το ενδεχόμενο η έρευνα να αποδείξει ότι είναι βρόμικος, κάτι που κανείς που καμία από τις χώρες που συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ήθελε στο μητρώο της.
Επίσης, ο Τραμπ σε πολλά ζητήματα βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το αμερκανικό βαθύ κράτος, ήτοι τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεντάγωνο και τον μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ισορροπία που οι άνθρωποι του Λευκού Οικου κρατούσαν με “νύχια και με δόντια”μέχρι τώρα, οι πιθανότητες να συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον είναι μάλλον περιορισμένες.
Οι σχέσεις του Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα καλές ούτε με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αν και δεν σκοπεύουν να τον καθαιρέσουν, εν τούτοις θέλουν να του περάσουν χαλινάρι, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου η γενικευμένη πεποίθηση είναι ότι οι χειρισμοί του υπονομεύουν τη θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και πληγώνει πάγιες συμμαχίες, επιτρέποντας την ανάπτυξη του Βλάντιμιρ Πούτιν και της Κίνας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έγκριση ψηφίσματος από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Εποπτείας του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία» να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν «να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών».
Τραμπ: «Ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών»
Μετά την ανακοίνωση της Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ενάντια στην απόφαση των Δημοκρατικών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτηρίζοντας την έρευνα «ανοησίες ενός κυνηγιού μαγισσών».
«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίπως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών», ανέφερε ο Τραμπ με κοινοποίηση του στο Τwitter. «Μπορείτε να το πιστέψετε;», προσέθεσε.