Ο βρετανικός τουριστικός όμιλος Thomas Cook έχει καταρρεύσει, καθώς σήμερα το πρωί εισήλθε σε διαδικασία αναγκαστικής εκκαθάρισης, αφήνοντας έκθετους 650 χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο και προκαλώντας τσουνάμι στη διεθνή τουριστική αγορά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για τον κλάδο όσο και για την αξιοπιστία των επιχειρήσεων και τις εμπορικές σχέσεις διεθνώς.
Η εξέλιξη αυτή όμως δεν ήταν ξαφνική, καθώς όπως φαίνεται στο γράφημα, η τιμή της μετοχής μειώθηκε από περίπου 58 πένες σε μόλις 3,45 πένες τις τελευταίες 365 ημέρες. Τα κέρδη ανά μετοχή το 2010 ήταν 20,4 πένες – το 2018 οι επενδυτές χρειάστηκε να καταγράψουν απώλειες 0,3 πένες ανά μετοχή. Συνεπώς, επαγγελματίες και πελάτες είχαν δει τις ανησυχητικές ενδείξεις.
Η εταιρία, βέβαια, προσπαθούσε μέχρι τελευταία στιγμή με επικοινωνιακή προπαγάνδα, πληρωμένα δημοσιεύματα και άλλα τεχνάσματα να θολώσει τα νερά, πρακτικές που στο παρελθόν έχουν ακολουθήσει και άλλα ταξιδιωτικά γραφεία που βάρεσαν κανόνι.
Η Thomas Cook θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θύμα του Brexit, καθώς η υποτίμηση της στερλίνας περίρισε τη διάθεση των Βρετανών να ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα η εταιρία να βγει εκτός ελέγχου και να αναγκαστεί να αναδιανείμει προαγορασμένα πακέτα προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, αλλά η μαζικότητα των κινήσεων προκάλεσε μεγάλη τιμών.
Αρνητικά επέδρασαν διάθεση των Βρετανών να ταξιδεύσουν και οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ακολουθώντας τις ΗΠΑ χαρακτήρισε περιοχή υψηλού κινδύνου την Τουρκία.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάρρευση και στην Ελλάδα, καθώς οι εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα ανέρχονται στους 50,000 με τους 20,000 να εντοπίζονται στην Κρήτη και τους υπόλοιπους κυρίως σε Ρόδο, Κω, Κέρυρα,, Κυκλάδες και… Αθήνα. Αντιστοίχως, παγιδευμένοι στο εξωτερικό είναι Έλληνες υπήκοοι που επέλεξαν την Thomas Cook ως ταξιδιωτικό γραφείο.
Η κατάρρευση βέβαια θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες θα χρειαστεί να παιδευτούν πολύ για να αξιώσουν τα απαιτούμενα.