“Όλα είναι λάθος” είπε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αμφισβητώντας τα θεμέλεια του γνωστού έως σήμερα κόσμου και την άκουσαν ηγέτες και κορυφαίες προσωπικότητες, αν εισακούστηκε όμως είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.
Η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε αυτό που λίγοι έχουν καταφέρει, αμφισβήτησε το παγκόσμιο γεωπολιτικό status quo μέσα στον ΟΗΕ, όπου εκλήθη από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες ώστε να ανοίγει τη σύνοδο για το κλίμα.
Με μια παθιασμένη ομιλία, η Γκρέτα, που αναδείχθηκε και έγινε γνωστή παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού»
σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.
«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας».
Η φράση αυτή είναι δυνατή, γιατί είναι ωμή. Είναι όμως πραγματικά στεγνή; Δύσκολα, καθώς κρύβει μηνύματα που λίγοι θα μπορέσουν να διαβάσουν και ακόμα λιγότεροι να αποκωδικοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο συζητήσεων, αναλύσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών.
«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».
Η Γκρέτα αμφισβητεί το μοναδικό για τα σημερινά δεδομένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της αέναης οικονομικής ανάπτυξης, ισοπεδώνοντας όπως κάνουν όλοι οι έφηβοι, χωρίς να προσφέρει εναλλακτικές, απαιτώντας ωστόσο να ακουστεί και ευελπιστώντας να εισακουστεί, να ταρακουνήσει.
Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.
«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας»
τόνισε, στην ΄βαθύτερη και ίσως πιο γεμάτη φράση της ομιλίας της, όπου εμπλέκει μια γενιά εργαλειοποιώντας το χάσμα γενεών ως μοχλό πολιτικής προόδου και ανατροπής, ενώ συνεχίζοντας είπε:
«Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ».
καταλήγοντας, η Γκρέτα έθεσε και νέα δεδομένα, διευρύνοντας το κίνημα που αρχικά είχε πειριχαρακώσει ηλικιακά με τη λέξη “νέοι”:
«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ»
Τα νοήματα που εξέπεμψε η ομιλία εκτός από το γνήσιο πάθος και την αγανάκτηση πολλά, κυρίως όμως προέρχονται από αυτούς που την κάλεσαν, την άκουσαν και βοήθησαν τη φωνή της νεαρής να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Γνήσιο, επίπλαστο ή πολιτικό, ή πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτιέρες είναι αυτή που αξιολογείται κυρίως σε αυτή τη φάση. Η ομιλία της Γκρέτας φαίνεται ότι αποτελεί ένα event, ένα εργαλείο, το μέσο για την επίτευξη ενός στόχου, τον οποίο λίγοι είναι σε θέση να κατανοήσουν, για την ώρα τουλάχιστον.