Δυναμική είσοδο στο διεθνές γήπεδο μέσα από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου έχει προγραμματιστεί μπαράζ συναντήσεων με ηγέτες της περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ενώ μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχουν τα τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκελα Μέρκελ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει και να λάβει διαβεβαιώσεις για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και να δρομολογήσει διαδικασίες που φαίνεται να έχουν παγώσει κατά τη διάρκεια της αλλαγής κυβερνητικής σκυτάλης στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επανεκκινώντας τον στρατηγικό διάλογο, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προετοιμασία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαρκής για την υλοποίηση της συνόδου. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ηγέτες των γειτονικών βαλκανικών χωρών διεκδικώντας εκ νέου ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής, στόχος που για να επιτευχθεί θα πρέπει τα κέντρα σχεδιασμού πολιτικής να εκπέμψουν τα ανάλογα μηνύματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, θέλει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να απευθύνει νέο κάλεσμα σε επενδυτές και να ξεκλειδώσει την προοπτική διακρατικών συνεργασιών και συνεργιών που θα διευκολύνουν τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση έργων υποδομής. Για το λόγο αυτό θα παραβρεθεί σε δείπνο του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ καθώς και σε events επενδυτικών τραπεζών.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επιχειρήσει να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη των τάσεων ώστε να χαράξει την πολιτική συμμαχιών και οικονομικών συνεργασιών, προς συγκεκριμένες χώρες, κλάδους και γεωγραφικές περιοχές.
Στα επικοινωνιακά ντεσού της επίσκεψης, πάντως, ενδιαφέρον έχει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο internet οι κλασικές φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοάκη να εισέρχεται, να εξέρχεται ή να επιβαίνει στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος Gulf Stream. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ καλά μελετημένη κίνηση που θέλει να κρατήσει μακριά την όποια συγκριτική αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα προκαλούσε ενδεχομένως βαθύτερη διερεύνηση στις λεπτομέρειες της πτήσης και του ταξιδιού, τη στιγμή μάλιστα που media φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση ασκούν κριτική στον τρόπο ζωής και εστιάζουν τα οικονομικά της οικογένειας Μητσοτάκη.
Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει συναντήσεις με τους
- Ντόναλντ Τραμπ (πρόεδρος ΗΠΑ)
- Ταγίπ Ερντογάν (πρόεδρος Τουρκίας)
- Αντίνιο Γκουτιέρες (γγ ΟΗΕ)
- Έντι Ράμα (πρωθυπουργός Αλβανίας)
- Αλεξάνταρ Βούτσιτς (πρόεδρος Σερβίας)
- Ζόραν Ζάεφ (πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας)
- Χασίμ Θάτσι (πρόεδρος Κοσόβου)
- Νίκο Αναστασιάδη (πρόεδρο Κύπρου)
- Σκοτ Μόρισον (πρωθυπουργός Αυστραλίας)
- Ναρέντα Μόντι (πρωθυπουργός Ινδίας)
- Σαλόμ Ζουυραμπιτσβίλι (πρόεδρος Γεωργίας)
- Μαχμούντ Αμπάς (πρόεδρος Παλαιστινιακής Αρχής)
- Νκόλ Πασινιάν (πρωθυπουργός Αρμενίας)
- Ιβάν Ντούκε Μαρκέζ (πρόεδρος Κολομβίας)
Επίσης, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι επίκειται συνάντηση και με την Άγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο το προσφυγικό, θέμα που θα ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ η Γερμανίδα καγκελάριος. Η διμερής συνάντηση δεν έχει ακόμα επισήμως επιβεβαιωθεί, μέχρι τώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης.
Ποιούς δεν θα δει
Ενδιαφέρον έχουν πάντως και οι ελλείψεις από την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν γένει της ελληνικής αντιπροσωπείας, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για επαφές με την Κινέζους, Βρετανούς, Γάλλους, Αιγύπτιους και Ιταλούς.
Η ελληνική κυβέρνηση παρότι έχει διαφημίσει την προώθηση του Business Plan έχει επισημοποιήσει μόνο την επίσκεψη της πρέσβειρας της Κίνας στην Αθήνα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί η απουσία επαφών με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει τον ΟΣΕ και έχει συμμετοχή στα ενεργειακά τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.
Ερωτηματικά εγείρει η περιορισμένη αλληλεπίδραση με τους Γάλλους (όπου έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πάνελ). Περίεργη θεωρείται η απουσία οποιασδήποτε επαφής με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί νέο σύμμαχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που λόγω ισχύος δύναται να αντισταθμίσει μερικώς τις τουρκικές πιέσεις και έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό εταίρο, υπό το νέο γεωοικονομικό δόγμα που προωθούν οι ΗΠΑ.
Τέλος, όσον αφορά τη Βρετανία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να τοποθετηθεί πίσω από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αποφεύγοντας συναντήσεις και μηνύματα που θα μπορούσαν να παρανοηθούν.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
- Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.
- Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.
- Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.
- Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.
- Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Διμερείς συναντήσεις
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (25/9), τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison (24/9) και της Ινδίας Narendra Μοdi (26/9).
- O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Edi Rama (23/9) και τον Zoran Zaev (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Hashim Thaci (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zourabichvili (24/9).
- Διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9).
- Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.
- Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.