Αισθητό αρχίζει να γίνεται το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και πολιτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, δυναμική που θα μπορούσε να δράσει υπονομευτικά για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ και για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου συνεργασίας, καθώς μετά την Αλβανία η αντιπολίτευση και στη Σερβία εγκαλεί τις Βρυξέλλες και το διευθυντήριο για υποβάθμιση της δημοκρατίας μπροστά στη σταθερότητα.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια γίνεται ευκολότερα αισθητό στη Σερβία, όπου η αντιπολίτευση απέρριψε προσφορά διαμεσολάβησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτροπή μποϊκοτάζ στις εκλογές το επόμενο έτος.
Ο David McAllister, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Συνέλευση ήταν έτοιμη να μεσολαβήσει σε διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με την ελπίδα να αποφευχθεί ένα ανακοινωθέν μποϊκοτάζ των εκλογών του 2020 από τη “Συμμαχία για τη Σερβία”.
Η Συμμαχία λέει ότι το κυβερνών Προοδευτικό Κόμμα της Σερβίας υπό τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέλαβε τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των δικαστηρίων και άλλων κρατικών οργάνων σε βαθμό που οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
Το Προοδευτικό Κόμμα που βρίσκεται άνετα μπροστά στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση τρέχει φοβισμένη.
Το χάσμα αυτό με την ΕΕ προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι Γερμανία και Γαλλία είχαν επί χρόνια διαμορφώσει και συντηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με την αντιπολίτευση, ενώ ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη της γέννησης μιας νέας πολιτικής ελίτ, η οποία έχει τις ρίζες της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Παράλληλα, όμως δημιουργεί χώρο για την ανάπτυξη ανθευρωπαϊκών δυνάμεων, περιορίζει την απήχηση της ΕΕ στην περιοχή και διαφοροποιεί την ισορροπία δυνάμεων με τρόπο θα ήταν πρώιμο να προβλεφθεί.