Πρόγραμμα εκ βάθρων αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημερών η Alpha Bank, καθώς η διοίκηση της τράπεζας έχει λάβει πλέον της εισηγήσεις των ανεξάρτητων συμβούλων για το νέο οργανόγραμμα στο πλαίσιο των συστάσεων του SSM, ενώ η από καιρό προδιαγεγραμμένη λειτουργική αναδιάταξη θα αποτελέσει το κατάλληλο προπέτασμα καπνού για την υλοποίηση προαποφασισμένων σχεδιασμών του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη.
Ο έλεγχος της SSM φαίνεται ότι εντόπισε πολλά κενά στο επίπεδο της καταγραφής, του υπολογισμού και της διαχείρισης κινδύνων, ιδιαίτερα στο τμήμα της εκκαθάρισης συναλλαγών, που αποτελεί μεγάλο τμήμα της οργανικής κερδοφορίας της Alpha Bank, καθώς και στη χάραξη και υλοποίηση της δανειοδοτικής πολιτικής, ενώ οι ελεγκτές στην έκθεση που συνέταξαν ζητούν άμεση προσαρμογή στα πρότυπα της EBA και στις βέλτιστες πρακτικές, ιδιαίτερα στα τμήματα trading, ρίσκου και κανονιστικής συμμόρφωσης.
Μετά την έγκριση και ανακοίνωση του σχεδίου διοικητικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης θα ακολουθήσει η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές με ομόλογο 500-700 εκατ.
Οι συστάσεις της SSM έρχονται τη στιγμή που η τράπεζα υλοποιεί ένα μάλλον αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο πλαίσιο του οποίου αποχωρούν σε πρώτη φάση 400 άτομα, ενώ 700 άτομα θα γίνουν spin-off στο πλαίσιο της ανεξαρτητοποίησης της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων, ήτοι της Bad Bank. Στόχος της διοίκησης είναι να υποχωρήσει το προσωπικό στα 7000 άτομα. Βέβαια, παρατηρείται το παράδοξο της υπερκάληψης του προγράμματος εθελουσίας, καθώς οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 850, μέχρι στιγμής. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την τράπεζα είναι το γεγονός ότι μέσω του εν λόγω προγράμματος αποχωρούν κυρίως μεσαία στελέχη 30-45 ετών, το μισθολογικό κόστος των οποίων είναι λελογισμένο, ενώ αποτελούν το δυναμικό μέρος του προσωπικού της.
Παράλληλα, όμως, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, προωθεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα αποχωρήσεων για την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, θέλοντας να δημιουργήσει χώρο για την είσοδο νέων στελεχών από την αγορά, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, τα οποία δεν θα έχουν σχέσεις με τον πυρήνα της τράπεζας. Όπως φαίνεται, ήδη έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αποχώρηση του Γιώργου Αρώνη, ο οποίος εμφανίζεται οικειοθελώς να αποχωρεί, ωστόσο το κλίμα για τον ίδιο έχει από καιρό βαρύνει. Στην πόρτα ωθείται, αλλά ακόμα παίζεται σκληρό πόκερ, ο Σπύρος Φιλάρετος, ο οποίος χρεώνεται στην οικογένεια Κωστόπουλου και του προτείνεται σχέση αντίστοιχη με αυτή του Δημήτρη Μαντζούνη. Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με τον Αρτέμη Θεοδωρίδη, ο οποίος θα μπορούσε να αποχωρήσει ή να αναλάβει τη μονάδα κόκκινων δανείων που θα γίνει spin-off.
Οι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας όμως είναι μόνο ένα σκέλος των όσων έχουν σχεδιαστεί για την Alpha Bank, όπου οι αλλαγές θα είναι ριζικές σε τμήματα που συνήθως δεν αγγίζονται, όπως στη νομική υπηρεσία, την κανονιστική συμμόρφωση και το ρίσκο, τομείς που δεν είναι ορατή από τη “βιτρίνα” αλλά συνθέτουν τα “σωθικά” της τράπεζας. Από το μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών όμως δεν γλίτωσε ούτε το τμήμα πληροφορικής της τράπεζας, το οποίο θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο ανεξάρτητης γενικής διεύθυνσης, θα αποκτήσει υποδιευθύνσεις και ως εκ τούτου αναμένονται αλλαγές, πιθανότητα σε συνάρτηση με τις αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας
organisationalchart_gr