Μια πρώτη, αλλά στρατηγικής σημασίας, νίκη στο διπλωματικό σκάκι με Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να πετυχαίνει η Τουρκία, καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου η διάθεση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην ΕΕ έχει μετριαστεί και πλέον φαίνεται να επικρατεί η δυναμική μιας “ρεαλιστικής” λύσης, που, σε επίπεδο αίσθησης και ρητορικής, τροφοδοτεί τον τουρκικό αλυτρωτισμό και την προκλητικότητα, δημιουργώντας προσδοκίες και χώρο, υπονομεύοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εδραίωση του νέου γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το κενό εξουσίας που δημιούργησε η κυβερνητική αλλαγή και η βουλιμία της νέας κυβέρνησης για εκ βάθρων αναδιάταξη του μηχανισμού διεθνών σχέσεων και πληροφοριών της Ελλάδας, ενώ καρπώθηκε την αβεβαιότητα που ένιωσαν χώρες από τις θολές, αρχικά, δημόσιες τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εφαρμόζοντας πίεση μέσω του προσφυγικού σε Ελλάδα, Κύπρο και Βρυξέλλες, βελτιώνοντας παράλληλα αισθητά τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και ποντάροντας στην αδυναμία της εισερχόμενης κυβέρνησης να λάβει και να διαχειριστεί μηνύματα από διπλωματικές αποστολές και δίκτυα πληροφοριών εκτός των χωρών αιχμής, η Άγκυρα δημιούργησε πλέγμα ασφαλείας όσον αφορά στο περιθώριο διολίσθησης των σχέσεων με την ΕΕ. Η αποσύνδεση των ελληνοτουρικών από το Κυπριακό, ως προς τον παράγοντα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον που περιορίζουν το επίπεδο ενδιαφέροντος από την ΑΟΖ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και η νέα διπλωματική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέβαλλαν καθοριστικά στην απήχηση του νέου μηνύματος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, διευκολύνοντας τη συγκρότηση μιας μικρής ομάδας χωρών με “δεύτερες σκέψεις” για τις κυρώσεις, ικανής όμως να εκτροχιάσει τη συγκεκριμένη συζήτηση και να αναγκάσει την Λευκωσία να μεταπέσει στο σενάριο ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο “Φιλελεύθερος”
“το νέο αφήγημα σημαινόντων κύκλων των Βρυξελλών, περί «πρακτικής λύσης», προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς αφήνει ανοικτό πεδίο στην Άγκυρα που εμμένει στον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού”.
Το Crisis Montitor έχει εξ αρχής και κατ΄ επανάληψη προειδοποιήσει για την σταθερή προσπάθεια της Άγκυρας να αποσυνδέσει τις γεωτρήσεις και τα ενεργειακά από τα ευρύτερα ζητήματα, κερδίζοντας έτσι χώρο και άλλοθι για τις προβοκατόρικες, παραβατικές και επικίνδυνα προκλητικές ενέργειές της. Η αλλαγή στάσης που άρχισε να καταγράφεται στη στάση της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας στη βάση της παραβατικής και προκλητικής εν γένει συμπεριφοράς της, αποδεικνύεται ότι είναι “πολύ λίγα, πολύ αργά”, καθώς αρκούν οι δεύτερες σκέψεις για να να εκτροχιαστεί η σκληρή γραμμή. Το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας αναφέρεται επίσης στο κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνει:
“Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. αμφισβητούν κατά πόσον ένα δεύτερο πακέτο μέτρων και δη στοχευμένων θα είναι σε θέση να βελτιώσει την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή και με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμμετέχει στις περιφερειακές συζητήσεις».”
ενώ συνεχίζει δίνοντας και προοπτική βελτίωσης, ως μέτρο για την επαναπροσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας
“Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικοί κύκλοι εισηγούνται στις αρχές του 2020 ξεπάγωμα των πολιτικών διαλόγων Ε.Ε.-Τουρκίας, οι οποίοι είχαν μπει στο ψυγείο τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του Συμβουλίου, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εισήγηση η οποία δεν είναι άνευ περιεχομένου, καθώς φλερτάρουν με την πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου για θέματα Ενέργειας, τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020.”
Επιχειρούν δε να χρυσώσουν το χάπι για τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο του υψηλού πολιτικού διαλόγου για την Ενέργεια θα μπορούσαν να συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Ο “Φιλελεύθερος” εντοπίζει βέβαια την αιτία για την αλλαγή στάσης της ΕΕ στις “φοβίες των Βρυξελλών, όπως βεβαίως και του Βερολίνου, για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., μέσω Ελλάδας”. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια, καθώς όπως στο ίδιο δημοσίευμα διαπιστώνει η εφημερίδα
“Δεκτικός να συζητήσει νέα οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για το προσφυγικό, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες, των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέδειξε ότι «ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύοντας ή προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού».”
Όπως είχε επισημάνει το Crisis Monitor, από το Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρκετά διαλλακτικός προς την Άγκυρα, θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στην αύξηση της βοήθειας την αυτοσυγκράτηση της Τουρκίας και τους χαμηλότερους τόνους στο Αιγαίο. Ο “Φιλελεύθερος” σημειώνει -κι αυτός- τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που προκάλεσαν αλγεινές εντυπώσεις στη Λευκωσία:
«Εάν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστη με τη Τουρκία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, όχι όμως με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».
είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι
ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει την επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, νοουμένου ότι ο κ. Ερντογάν θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε προς τη Τουρκία, για το προσφυγικό, η Λευκωσία αναγκάζεται να ζητήσει εξαίρεση από τις Βρυξέλλες και διοχέτευση του ποσού που της αναλογεί προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο και την Ιορδανία. Κάτι που έπραξε η κυπριακή κυβέρνηση, τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής στήριξης προς την Τουρκία, για τους Σύρους πρόσφυγες.
Οι διατυπώσεις του άρθρου είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, κλμακούμενες και όχι οξυνόμενες, προδίδοντας ρητορική νομικών και όχι δημοσιογράφων, Με δεδομένες τις στενές σχέσεις της εφημερίδες με την προεδρία της Δημοκρατίας στην Κύπρο, οι συνάψεις είναι εύκολο να γίνουν.