Η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία 45 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση από την ΕΕ παραμένει έκρυθμη, καθώς η διακοπή λειτουργίας του Κοινοβουλίου που επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον από τη μία, το Κοινοβουλευτικό backstop στο hard Βrexit και οι εξωτερικές πιέσεις έχουν διαμορφώσει ένα μάλλον εκρηκτικό σκηνικό το οποίο, όμως, πριν αυαταναφλεγεί πρέπει να παράξει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά λειτουργικά αποτελέσματα.
Αυτή τη στιγμή το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας καλείται να αποφασίσει αν η διακοπή λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον, είναι νόμιμη, καθώς δύο κατώτερα Δικαστήρια έχουν εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις.
Ανεξαρτήτως της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι διαδικασίες για το Brexit συνεχίζονται, με την Ευρώπη να διαπραγματεύεται, όσο είναι δυνατόν, με τον εκκεντρικό πρωθυπουργό της Βρετανίας, στον οποίο άπαντες χρεώνουν ότι προωθεί σχεδιασμό για no deal Brexit, εξυπηρετώντας και τους σχεδιασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Καταλύτης εξελίξεων θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί αν η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία επιτρέπουν τροποποίηση της Συμφωνίας, παράταση ή σύγκρουση.
Ο Τζον Ρέντουλ από τον Independent και η Statista κατάρτισαν έναν οδικό χάρτη με τα πιθανότερα σενάρια για την επόμενη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που φτάνουν μέχρι και στο ενδεχόμενο νέου Δημοψηφίσματος το 2020.
Το πιο άμεσο, αλλά σίγουρα λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ που αίρει το Backstop στην Ιρλανδία και οδηγεί σε συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αφού θα έχει αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία θα αρνηθεί να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική επιταγή για την αίτημα παράτασης. Σε αυτό το σενάριο, η Βασίλισσα είναι πιθανό να ορίσει τον επικεφαλής των Εργατικων, Τζέρεμι Κόρμπυν, ως μεταβατικό πρωθυπουργό για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει το Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί πρόταση μομφής και θα ορίσει τον πρόεδρο Κεν Κλάρκ προσωρινό επικεφαλής, ο οποίος θα ζητήσει παράταση και θα οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές και πιθανώς σε νέο Δημοψήφισμα το 2020.