Μια ακόμη, τη δεύτερη, μείωση των επιτοκίων μέσα σε τρεις μήνες αναμένεται να ανακοινώσει απόψε η Fed, σενάριο που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές και το οποίο στοχεύει να περιορίσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τους διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους της αναθεωρητικής εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ και να αντισταθμίσει μερικώς το επιτοκιακό gap με την Ευρωζώνη, όπου τα επιτόκια είναι ήδη αρνητικά.
Η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει το Fed Funds Rate κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75-2% κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τη δεύτερη μείωση από την οικονομική κρίση του 2007, εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναζητώντας ενδείξεις για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Από την απόφαση να μειωθούν τα επιτόκια σε ποσοστό 2% έως 2,25% τον Ιούλιο, αυτό που ο Πάουελ, χαρακτήρισε προσαρμογή “στο μέσον του κύκλου”, τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εμφανίζονται μικτά, διχάζοντας βαθιά το διοικητικό συμβούλιο της Fed ως προς την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά σε ποιό βαθμό μια τέτοια κίνηση και σε τι μέγεθος και χρονικό εύρος θα αμπορούσε να αντισταθμίσει το αποτελέσματα της αψυχολόγητης διαπραγματευτικής πολιτικής του Τραμπ στην οικονομία. Επίσης, εγείρονται ανησυχίες για την αλλαγή του ρόλου της Fed από θεματοφύλακα της οικονομικής σταθερότητας σε “κυνηγόσκυλο” του εκάστοτε προέδρου, θεώρηση που αν αποκτήσει ακροατές θα μπορούσε να υπονομεύσει βαθιά την αξιοπιστία της Fed ως ακρογωνιαίου λίθου της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως φάνηκε και από την παρέμβαση της New York Fed με την αγορά repos ύψους 128,5 δισ. δολαρίων, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι οριακή και οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν το πρόβλημα.
ΗΠΑ: Επιτόκια VS Πληθωρισμός
Ιστορικά, οι μετοχές τείνουν να αποδίδουν περισσότερο όταν η Fed υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση, σύμφωνα τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Όταν η Fed περιέκοψε τα επιτόκια τρεις φορές τόσο το 1995 όσο και το 1998, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 15% και 8,6% αντίστοιχα. Ωστόσο, κατά τους εκτεταμένους κύκλους περικοπών επιτοκίων που ξεκίνησαν το 2001 και το 2007, ο δείκτης σημείωσε πτώση 28% και 40% αντίστοιχα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη νομισματική πολιτική της Fed, υποστηρίζοντας ότι για να βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, τα επιτόκια θα πρέπει να μηδενιστούν ή και να λάβουν αρνητικό πρόσημο. Το σενάριο αρνητικών επιτοκίων – το οποίο ήδη αποτελεί πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ιαπωνία – δίνει στους δανειολήπτες πλεονέκτημα έναντι των δανειστών και στην πραγματικότητα σημαίνει φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων.