Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες για την κλοπή των όπλων από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, καθώς παρά τις αρχικές διαρροές σεναρίων και τις δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων για επικείμενη εξιχνίαση της, εν τούτοις ακόμα δεν υπάρχουν βασικοί ύποπτοι, ο μοναδικός μάρτυρας χαρακτηρίζεται χαμηλής αξιοπιστίας και τα δημοσιεύματα πλέον αποπνέουν πρόδηλη απαισιοδοξία.
Ήδη δημοσίευμα της “Καθημερινής” που υπογράφει ο Γιάννης Σουλιώτης προβάλλει νέα υπόθεση εργασίας, αυτή τη φορά χωρίς την εμφανή συμμετοχή της ΕΥΠ στο σενάριο. Επίσης, αναφέρει ότι πλέον αρκετοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν τελικά η έρευνα θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο ακριτικό νησί και «έκαναν φτερά» τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Ειδικότερα, στον πρόλογο του θέματός του ο δημοσιογράφος, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι
“Περιπλέκονται τα στοιχεία στην πολύκροτη υπόθεση κλοπής οπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρκετοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν τελικά η έρευνα θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο ακριτικό νησί και «έκαναν φτερά» τα όπλα και τα πυρομαχικά”.
Η διατύπωση αυτή, που βασίζεται σε διαρροές από το υπουργείο Άμυνας, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς στα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, που φαίνεται ότι ο ίδιο ο δημοσιογράφος έχει συγγράψει αλλά δεν είχε υπογράψει, υπήρχαν σαφείς αναφορές σε πληροφορίες με προέλευση την ΕΥΠ που έκαναν λόγο για επικείμενη εξιχνίαση, φωτογράφιζαν υπόπτους και διαμόρφωναν το πλαίσιο ερευνών. Συνεχίζοντας μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρονται δύο νέα στοιχεία:
Πρώτο στοιχείο
Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ, σώμα στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα, να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επίλεκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα.
Με τον τρόπο αυτό οι πηγές που επικαλείται και που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα δημοσιεύματά προσδιορίζονται επαρκώς για τους γνωρίζοντες, φαίνεται ότι στέλνουν μήνυμα ότι έχουν καταλάβει την “ομερτά” και την αλληλεγγύη των ΟΥΚάδων, αλλά συνεχίζουν να αναζητούν την αλήθεια.
Δεύτερο στοιχείο
Ταυτόχρονα, αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Τα φώτα στρέφονται σε διαφορετική ομάδα στελεχών των ΟΥΚ αλλά και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ή ακόμα και πολιτικούς, στέλνοντας μήνυμα ή επιζητώντας συνεργασία.
Επίσης, το ρεπορτάζ αποδομεί πλήρως την προηγούμενη υπόθεση, πλήττοντας την αξιοπιστία του μάρτυρα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο βασικός –μέχρι σήμερα– μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας».
Η απόφαση των “πηγών” να απαξιώσουν με δημόσια διαρροή σε έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας και ευρείας απήχησης, φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, τον μοναδικό μάρτυρα που έχουν σε αυτή τη φάση, δείχνει είτε την πλήρη εγκατάλειψη του αρχικού σεναρίου, είτε θέλει απεγνωσμένα να δώσει αυτή την εντύπωση, ώστε να χαλαρώσουν και να αποκαλυφθούν οι αρχικοί ύποπτοι.
Περίεργο πάντως είναι ότι η αρχική μαρτυρία διαψεύδεται΄, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από έναν από τους αρχικούς υπόπτους, ο οποίος υπηρετεί ακόμα σε μονάδα της Βορείου Ελλάδας.
“Η μαρτυρία του έδωσε κατεύθυνση στην έρευνα καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση”.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι η μαρτυρία διαψεύδεται και από τον τελευταίο αποθηκάριο
Κι αυτός αρνήθηκε ότι άνδρες της ΔΥΚ και ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης μπήκαν παράτυπα στον χώρο με το στρατιωτικό υλικό.
Μετά από αυτό το δημοσίευμα όμως εγείρονται ερωτηματικά για τις πρώιμες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και του κυβερνητικού εκπροσώπου που έκαναν λόγω για άμεση εξιχνίαση δείχνοντας μάλιστα ότι οι έρευνες εξελίσσονται τάχιστα.
Μέχρι στιγμής πάντως από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητα προκύπτει ότι σε επίπεδο υπόπτων έχουν εξεταστεί οι αποθηκάριοι και κάποιοι αξιωματικοί ασφαλείας. Επίσης, ο χρόνος της απώλειας οριοθετείται κάποια στιγμή στα τέλη του 2018, ενώ οι υποψήφιες για συγκεντρώνονται σε στελέχη των ΟΥΚ που αποχώρησαν εκείνη την εποχή από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα ερωτήματα που δεν απαντώνται δημοσίως, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν απαντηθεί υπηρεσιακά ή σε επίπεδο πληροφοριών είναι τα κίνητρα των δραστών, ο εντοπισμός των όπλων και τα σενάρια για τη χρήση τους. Τα αρχικά σενάρια για κλοπή και πώληση σε κυκλώματα της νύχτας δεν συγκεντρώνουν ιδιαίτερες πιθανότητες, καθώς δεν εκλάπη οπλισμός αντιπαράθεσης πόλης (πιστόλια και τυφέκια), αλλά αντιαρματικά και οπλοβομβίδες.
Η εμπλοκή της ΕΥΠ από την αρχή των ερευνών όμως δείχνει ότι ενδεχομένως οι πληροφορίες για την κλοπή να προέρχονται από αυτό τον κόμβο. Επίσης, δεν έχει εξερευνηθεί, στη δημόσια σφαίρα, το σενάριο του εντοπισμού των όπλων στα χέρια ανταρτών σε Κούρδων, Σύρων ακόμα και στη Λιβύη, ενώ οι αρχές δεν έχουν εμβαθύνει ούτε στην εκδοχή πώλησής τους σε τζιχαντιστές, οι οποίοι κινούνται μέσω της Ελλάδας προς την ΕΕ.
Συνήθως, ενδείξεις όπως η μονομανής εστίαση όλων των δημοσιογράφων στους δράστες, χωρίς να εξετάζουν και α εμβαθύνουν στους αποδέκτες του οπλισμού, είναι ενδεικτικές του σκέλους που οι αρχές έχουν κενά.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση αντιφατικών σεναρίων, η μεγάλη κινητοποίηση, η εμπλοκή πολιτικών προσώπων και άμεσα της κυβέρνησης σε μια συνήθως τυπική διαδικασία αποτελεί ένδειξη είτε απειρίας, είτε ευρύτερου σχεδιασμού με απολήξεις έξω και πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.