Με τη Βενεζουέλα εκτός αγοράς, το Ιράν στη γωνία τη Λιβύη βυθισμένη στον εμφύλιο και τη Νιγηρία πρακτικά ακυβέρνητη, οι ισορροπίες στη παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχουν μεταβληθεί άρδην. Η ανατροπή, μάλιστα, αποτυπώνεται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα στα στοιχεία εξαγωγών του Ιουνίου, όταν οι ΗΠΑ υποσκέλισαν τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και προϊόντων εξευγενισμένου πετρελαίου.
Τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υπερέβησαν τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι συνολικές εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προωθήθηκαν κοντά σε 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία.
Όσον αφορά αποκλειστικά τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, είναι φανερό ότι η έκρηξη παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Από το 2017, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ – που παράγεται κατά κύριο λόγο από σχιστόλιθο – αυξάνονται ραγδαία. Οι
μεγαλύτεροι εξαγωγείς, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Ρωσία, δεν αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές αργού (ή προϊόντων διύλισης) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι εξαγωγές αργού από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν, κάμψη που επισήμως αποδίδεται στην χαλάρωσης της παγκόσμιας ζήτηση και την οικονομική επιβράδυνση. Η Ρωσία αντιμετώπισε επίσης τεχνικά προβλήματα σε έναν κύριο αγωγό.
Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να είναι στην κορυφή της λίστας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι οργανισμοί παρακολούθησης είδαν λιγότερες εξαγωγές από τις Η.Π.Α λόγω διακοπών από τυφώνες και εντατικοποίηση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο IEA έχει απριόρι επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, για να έχει διάρκεια η τάση αυτή οι ΗΠΑ χρειάζονται υψηλότερες τιμές ώστε να αντισταθμίζεται το κόστος παραγωγής και να περιορίζονται οι απώλειες της Σαουδικής Αραβίας από τη μείωση του μεριδίου αγοράς. Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι Ιράν, Βενεζουέλα και οι υπόλοιποι παραγωγοί θα παραμείνουν εκτός επίσημης αγοράς, τουλάχιστον μέχρι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα επιτρέψει την αύξηση της προσφοράς.
Που πουλάνε πετρέλαιο οι ΗΠΑ
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος Ουάσινγκτον – Πεκίνου οδήγησε σε σημαντική μείωση των κινεζικών εισαγωγών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών σχετικά με την εφαρμογή νέων δασμών. Κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, η Κίνα εισήγαγε 47 εκατομμύρια βαρέλια αμερικανικού αργού πετρελαίου. Αυτό μειώθηκε σημαντικά σε μόλις 10,5 εκατομμύρια βαρέλια μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι Η.Π.Α. κατάφεραν να διαφοροποιήσουν και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση με τον αριθμό χωρών που εισήγαγαν το πετρέλαιο να αυξάνεται από 31 σε 38 κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εξαμηνιαίων περιόδων. Ενώ οι κινεζικές εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου κατέρρευσαν, σημαντικά υψηλότεροι αριθμοί βαρελιών μεταφέρθηκαν σε υπάρχοντες πελάτες όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.