Τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία δείχνουν ύφεση, οι σοσιαλδημοκράτες πιέζουν για εγκατάλειψη του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, CDU και CSU αντιδρούν αλλά η Μέρκελ δηλώνει έτοιμη να δράσει, αλλά όχι ακόμα, ενώ ο υπουργός οικονομικών Όλαφ έχει απριόρι προσδιορίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 50 δισ., για τη γερμανική κοινή γνώμη όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή, υπερβαίνοντας ακόμα και τη μετανάστευση.
Και ω του θαύματος η κλιματική αλλαγή τίθεται δυναμικά επί τάπητος, ανοίγοντας τη συζήτηση για την αύξηση των δαπανών έως 50 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Βερολίνο, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στα σχέδια της χώρας για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, προσπαθούν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το ακριβές ύψος του πακέτου και τις δράσεις που αυτό θα περιλαμβάνει. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και θα συνεχιστούν έως και την προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Γερμανία είναι μία χώρα, που ενώ σε επίπεδο ρητορικής ηγείται της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, στην πράξη κατηγορείται ότι έχει μείνει πίσω. Οι πυρκαγιές που σάρωσαν το ανατολικό τμήμα της χώρας και οι θερμοκρασίες ρεκόρ κατά το καλοκαίρι ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στο να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στις τοπικές εκλογές και να απογειώσουν τη στήριξη για τους Πρασίνους.
Γερμανία: ΑΕΠ σε μηνιαία βάση
Τα όσα θα αποφασιστούν από τα δύο κόμματα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, αεροπορικές και άλλους μεγάλους ρυπαντές, αλλά και όσους επενδύουν στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας. Στόχος πέραν του πρακτικού αποτελέσματος της μείωσης των εκπομπών είναι να σταλεί και το μήνυμα ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν αντιβαίνει, αλλά πηγαίνει χέρι- χέρι με την ανάπτυξη.
Πως φτάσαμε ως εδώ
Την προηγούμενη εβδομάδα Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε ένα νέο γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης μειώνοντας τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητική περιοχή και ρίχνοντας 20 δισ. μηνιαίως μέσω του QE 3. Παράλληλα, όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απάντησε στους επικριτές των αρνητικών επιτοκίων ότι η λύση βρισκεται στη δημοσιονομική πολιτική, καλώντας τις κυβερνήσεις που έχουν χώρο (για ποιόν χτυπά η καμπάνα) να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δράσουν, διευκολύνοντας την ΕΚΤ να ανεβάσει τα επιτόκια και να απαλύνει τις πιέσεις στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ με άλλη πρωτοβουλία περιόρισε τον αντίκτυπο στα διαθέσιμα και την κερδοφορία των τραπεζών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό τίθεται μετ επιτάσεως στις σχέσεις ΕΚΤ Γερμανίας ή Βερολίνου (όπου βρίσκεται η έδρα της γερμανικής κυβέρνησης με την Φρανκφούρτη (που στεγάζεται η ΕΚΤ). Είναι όμως η πρώτη φορά που ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να “καλοπιάνει” τους Γερμανούς τραπεζίτες προσφέροντας απαλλαγή αρνητικών επιτοκίων για τις καταθέσεις που απαιτούνται για την τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων.
Έτσι, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι εξασφάλισε τη συναίνεση ή ακόμα και τη συνεργασία των τραπεζιτών ώστε να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του εδάφους εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία για την εκπόνηση ενός σχεδίου επενδύσεων. Τελικά. το χρώμα του πακέτου επενδύσεων φαίνεται ότι αποτέλεσε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ το ίδιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που θα διασφαλίζει τη στήριξη από την κοινωνία και πιθανώς τη σύμπλευση του ταχύτερα αναδυόμενου κόμματος, των Πρασίνων….