Τον οδικό χάρτη της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στα διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα σκιαγράφησαν στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας τα όσα συζητήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Βερολίνο, ενώ ζήτησε παράλληλα διατήρηση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για διεύρυνση και εμβάθυνση της ήδη ισχυρής σχέσης των δύο χωρών, αφού πρώτα είχε είχε αναφερθεί στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για την εξειδίκευση των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ.
“Τέλος, ως προς τα διμερή ζητήματα, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας, στη βάση του Κοινού Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη το 2016. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσδοκούμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε την Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020”.
Όπερ σημαίνει ότι το θέμα που από ελληνικής πλευράς τονίστηκε περισσότερο ήταν η πρόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνεπώς, οι αναφορές του Νίκου Δένδια επιβεβαιώνουν τις προθέσεις και στόχο έχουν να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διεργασίες.
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την Ευρώπη φρούριο και τον απομονωτισμό, διαφοροποιούμενος πλήρως από πολιτικές όπως αυτή του Ματέο Σαλβίνι και του Βίκτορ Ορμπάν, επιλέγοντας διατυπώσεις που δείχνουν πρόσδεση στο γερμανικό άρμα.
“Όπως γνωρίζετε και ελέχθη ήδη, τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών, όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.
Θέλω ειδικότερα να σταθώ στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016″.
Ο Ν΄κος Δένδιας έθεσε τόσο κατ΄ιδίαν όσο και στη συνέντευξη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο, λαμβάνοντας στήριξη από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Σοσιαλδημοκράτη, Χάικο Μάας, ο οποίος ξεκαθάρισε δυσχεραινόσουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της»,
δήλωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι με τις ενέργειές της, η Άγκυρα δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την πρόθεση που εξέφρασε η Τουρκία να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις
«μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό».
Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή είναι επί της ουσίας και η δική μας αντίληψη, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρεί σημαντική την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
«Αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα, τα οποία κατά την εκτίμησή μας, δεν δικαιολογούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία, δήλωσε: «Λόγω διαφόρων θεμάτων που υπήρξαν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών εξαγωγών κατά το παρελθόν δεν εκτελέστηκε. Ό,τι πρέπει να αποφασιστεί στο μέλλον, θα το βλέπουμε βεβαίως σύμφωνα με την επίκαιρη πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν όμως από το παρελθόν, το οποίο φθάνει πολλά χρόνια πίσω, εγκρίσεις, δηλαδή νομικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τα άλλα, έχουμε ήδη φανεί πολύ περιοριστικοί στις εξοπλιστικές εξαγωγές προς την Τουρκία».
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βούληση να συνεχίσει η Ελλάδα να παίζει ρόλο στα Βαλκάνια, κίνηση η οποία στόχο έχει να επουλώσει τα τραύματα στις σχέσεις που άφησαν οι επανειλημμένες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
“Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η χώρα μου, το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας – κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας.
Από πλευράς μου, ανέπτυξα στον Heiko τη βούληση της Ελλάδας να εξακολουθήσει να διαδραματίζει το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της”.
δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών