Μια οικονομική παραδοχή με πολλές και επικίνδυνες γεωπολιτικές προεκτάσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι ο αναπτυξιακός στόχος του 6% για το 2019 είναι ανέφικτος, επιβεβαιώνοντας έτσι τους αναλυτές, που προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Βέβαια, για τους γνωρίζοντες, η απόφαση του Πεκίνου να συμφωνήσει με τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης δεν είναι μονοδιάστατη και σίγουρα δεν εστιάζεται στην οικονομία. Η αποθέρμανση της κινεζικής οικονομίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις και ηι παραδοχή της, τη στιγμή που εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται, εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου, εμπεριέχει γεωπολιτικά μηνύματα.
Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι
«Είναι πολύ δύσκολο για την κινεζική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 6% ή και υψηλότερους»
εξηγώντας πως αυτό οφείλεται τόσο στην πολύ υψηλή βάση από την οποία έχει να αρχίσει όσο και στο «πολυσύνθετο» διεθνές περιβάλλον.
Κίνα: ΑΕΠ σε μηνιαία βάση
Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης gov.cn, ο Λι σημειώνει πως η η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις από την επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, την άνοδο του προστατευτισμού και των μονομερών ενεργειών. Με τους δύο τελευταίους παράγοντες δείχνει ουσιαστικά τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάζει.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε 6,3%, ενώ σύμφωνα με τον Λι συνολικά στους οχτώ πρώτους μήνες ήταν «σχετικά σταθερή».
Κίνα: ΑΕΠ σε ετήσια βάση
Το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου το κινεζικό ΑΕΠ παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 6,2%- τη χαμηλότερη εδώ και 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι το τρέχον τρίμηνο έχει κατεβάσει περαιτέρω ταχύτητα.
Οι διαπιστώσεις αυτές βέβαια αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου και αποδυναμώνοντας το χαρτί της πρόκλησης διεθνούς αναταραχής από τις φήμες για μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.
Στην πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία της Κίνας παραδέχεται ότι η αντιπαράθεση με τον Τραμπ έχει κόστος, δείχνοντας όμως ταυτόχρονα τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως υπαίτιο για τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.