Το playbook που είχαν χρησιμοποιήσει και στην υπόθεση της επίθεσης στα ιαπωνικά τάνκερ υιοθετούν οι ΗΠΑ στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της επίθεση στην Aramco παρουσιάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή του Ιράν στο συμβάν.
Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν είναι ο αυτουργός των χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco εκφράστηκε πρώτα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να «δείχνει» τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ως αυτουργούς, παρότι οι τελευταίοι ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για αυτή.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την ΕΕ, θέλοντας να οδηγήσουν την Τεχεράνη σε πλήρη διεθνή απομόνωση, έτσι ώστε να την αναγκάσουν σε νέες διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, ευθυγραμμιζόμενες με τις θέσεις του Ισραήλ.
Δορυφορική άποψη μίας εκ των δύο εγκαταστάσεων της Aramco που επλήγησαν από τις επιθέσεις, πριν από τα χτυπήματα. (U.S. government/Digital Globe via AP)
Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε καθόλου στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε διεθνή και αμερικανικά μέσα, τόνισαν ότι η κατεύθυνση και το εύρος της επίθεσης καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το σενάριο να είναι έργο των Χούθι.
Συγκεκριμένα, ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε ότι υπάρχουν 19 σημεία σύγκρουσης στους στόχους, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα βορειοδυτικά των σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και όχι από τα νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι υπό έλεγχο περιοχές των Χούθι στην Υεμένη. Η γεωγραφική προέλευση των επιθέσεων προκύπτει από τα σημεία που έχουν πληγεί οι εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν «τραύματα» στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προκύψει από μία επίθεση των Χούθι από τον νότο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Επίσης, όπως σημείωσε, η βορειοδυτική προέλευση των αεροσκαφών «δείχνει» περιοχές στον βόρειο Κόλπο ως σημεία απογείωσης τους, δηλαδή στο Ιράν ή στο Ιράκ.
Δορυφορική άποψη της ίδιας πετρελαϊκής εγκατάστασης μετά τα χτυπήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Με κόκκινο έχουν σημειωθεί τα σημεία που δέχθηκαν τα χτυπήματα. (U.S. government/Digital Globe via AP)
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σήμερα σε υψηλό τετραμήνου στον απόηχο των επιθέσεων, οι οποίες διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «κατάφορα ψεύδη».