Προεκτάσεις που δεν ήταν άμεσα αναμενόμενες προσλαμβάνει η διπλή επίθεση ανταρτών Χούτι σε εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρίας της Σαουδικής Αραβίας Aramco, καθώς η χώρα ανακοίνωσε αρχικά τη μείωση της παραγωγής κατά 50%, ενώ εν συνεχεία και μετά από επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ως δράστη.
Εν συνεχεία, Ο Λευκός Οίκος δεσμεύεται να διατηρήσει τον ανεφοδιασμό των πετρελαιαγορών, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι αντάρτες Χούτι τις Υεμένης σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τη σημερινή επίθεση σε ενεργειακές υποδομές κρίσιμης σημασίας»
ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρί σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Οι βίαιες ενέργειες εναντίον πολιτικών περιοχών και υποδομών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το μόνο που κάνουν είναι να εμβαθούνουν τη διαμάχη και τη δυσπιστία»,
πρόσθεσε.
Η κινητικότητα που αναπτύσσεται και οι πολιτικές επιλογές τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι ένα ευρύτερο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη για το οποίο η επίθεση αποτέλεσε στην ουσία τον πυροκροτητή.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ανακοινώσει μείωση της παραγωγής κατά 50%, αποτελεί μια ιδιαίτερα ισχυρή σημειολογικά κίνηση η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πιέζονται τον τελευταίο καιρό, παρά την επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει η απάντηση της Ουάσιγκτον στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς στην ουσία αποτελεί μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα καλύψουν το κενό παραγωγής, πράγματα ρεαλιστικά αδύνατο, αλλά ένδειξη ότι το αμερικανικό αργό που είναι σαφώς ακριβότερο, ως κόστος εξόρυξης και μεταφοράς, θα υποκαταστήσει το σαουδαραβικό, εντείνοντας την τάση ανόδου των τιμών που δημιουργεί η ανακοίνωση μείωσης της παραγωγής.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης, παρά την ανάληψη ευθύνης από του Χούτι.
Οι πολιτικές επιλογές αυτές στοχεύουν στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ενώ η στοχοποίηση του Ιράν από τις ΗΠΑ -και γι΄αυτό το περιστατικό- στόχο έχει να υπονομεύσει τις όποιες προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν από την ΕΕ.
Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, έπονται της συνάντησης Πούτιν Νετανιάχου και της δημόσιας αναφοράς του Ισραηλινού προέδρου στην ανάληψη δράσης κατά του Ιράν, γεγονός ενδεικτικό των διεργασιών που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη στο παρασκήνιο.
«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό»,
είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».
Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.
Η οργάνωση των Χούθι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου, δήλωσε στο δίκτυο Al Mairah TV ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Οι Χούθι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.