Τη στρατηγική του “καλού παιδιού” προς τα έξω, τη στιγμή που κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Ανατολικής Μεσόγειο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στο Αιγαίο, επιχειρεί να εγκαινιάσει η Άγκυρα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Καθημερινή, ενώ παράλληλα επιμένει στη διαφοροποίηση των όρων αναφοράς για το Κυπριακό από τα συμπεράσματα του Κραν Μοντάνα.
Η “Καθημερινή” σε απόσπασμα συνέντευξης του Μελβούτ Τσαβούσογλου στην “Καθημερινή της Κύπρου” που προβάλει στο site της, προβάλει μια δήλωση που φαινομενικά επιδέχεται πολλών ερμηνειών αλλά διπλωματικά και πολιτικά είναι απολύτως εμπρηστική και επιχειρεί να εξισώσει τις προκλήσεις με την δραστηριότητα της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους. Ειδικότερα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δηλώσει στην “Καθημερινή” ότι:
«Σε θέµατα διαφωνίας πρέπει να απέχουµε από ενέργειες που θα µπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουµε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουµε τα εν λόγω προβλήµατα»,
σηµειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου µιλώντας για τα ελληνοτουρκικά στην «Καθηµερινή της Κύπρου». Θεωρεί µάλιστα ότι µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δηµιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για µια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών.
«Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα»,
αναφέρει. Σημειώνει ωστόσο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα.
«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη θάλασσα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν οι εργασίες στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς είμαστε υπέρ της εύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης και της δίκαιης κατανομής»,
δηλώνει, θέτοντας το πλαίσιο για το μορατόριουμ από γεωτρήσεις, ήτοι μια αμοιβαιότητα, η οποία κινείται στη βάση της αναγνώρισης της κατεχόμενης Κύπρου ως κράτος με δικαιώματα αντίστοιχα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι, επιχειρεί να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διακόψει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν τις διακόψει και η Λευκωσία, μόνο που σε αυτή τη φάση μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων.
Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι για πρώτη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ βάζει στο τραπέζι ένα νέο στοιχείο λέγοντας ότι «σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης»:
«Πολλοί Ε/κ το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ε/κ ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε»,
λέει ο Τσαβούσογλου και καταλήγει σημειώνοντας ότι το σχέδιο για την πόλη θα γνωστοποιηθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες.
Η διατύπωση αυτή τείνει επίσης στην κατεύθυνση της συναλλαγής των κατεχομένων με την Κυπριακή Δημοκρατία, που επίσης συνεπάγονται έμμεση αναγνώριση και συνεπώς διαμορφώνεται μια λογική παράλληλης αναβάθμισης του status quo των κατεχομένων όσο καθυστερεί η επίλυση του Κυριακού. Στόχος των πολλαπλών σημείων πίεσης είναι κατ’ ουσία ο εξαναγκασμός της Λευκωσίας σε συμφωνία για αλλαγή των όρων αναφοράς, που είναι μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα του Κραν Μοντάνα, υπό πίεση του αρνητικού διεθνούς κλίματος που θα έχουν δημιουργήσει οι αλλεπάλληλες απορρίψεις των τουρκικών προτάσεων.
Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμενος στο Κυπριακό εμφανίστηκε ανοιχτός σε νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο μέλλον, με την συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Υπογράμμισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το μοντέλο λύσης που επιδιώκεται για την Μεγαλόνησο.