Αντιφατικές είναι οι ερμηνείες των δηλώσεων του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ενδεχόμενο επανδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύσουν από το 2021, οπότε και ήδη προβλέπεται η μείωσή τους.
Τα media στην Ελλάδα διαπιστώνουν μια πιο δεκτική στάση, η οποία αποδίδεται σιωπηρά στην προετοιμασία που έχει γίνει, ωστόσο οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ αποτιμώνται συνήθως στην ονομαστική τους αξία, ως τεχνοκράτη και όχι σε όρους προεξόφλησης όπως συμβαίνει με τους πολιτικούς στο Eurogroup.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την τήρηση του στόχου 3,5% και το 2019 και 2020, εν συνεχεία είπε ότι η συζήτηση βάσει των προθέσεων πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να ανοίξει μόνο αν η ανάπτυξη στην Ελλάδα υπεραποδώσει έναντι των στόχων, με δεδομένο ότι για το 2019 κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Οτιδήποτε βοηθά την ανάπτυξη βελτιώνει και την ικανότητα αποπληρωμής μακροπρόθεσμα»,
ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν μικρότερη απ’ όσο υπολογιζόταν.
«Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στα επίπεδα που προβλέπαμε»,
συμπλήρωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμορφώνοντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
«Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία»,
δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας»,
συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές, όσο και τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα.
«Χαιρετίσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και την ενθαρρύνουμε να χτίσει πάνω στη σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παρουσιάσει τα στιβαρά μέτρα που χρειάζονται».
Η τοποθέτηση του Κερέ, όμως, με δεδομένη την πρόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ για πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ, έχει ενδεχομένως και σε όρους μελλοντικής αξίας μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς δείχνει την κατεύθυνση πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση ενώ συμπλήρωσε ότι εστιάζει στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω δουλειά πάνω στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βελτίωση της διαχείρισης των δανείων με κρατικές εγγυήσεις και το πτωχευτικό πλαίσιο.
«Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ δεσμευμένη σε αυτό και περιμένουμε να το συζητήσουμε στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης»,
κατέληξε. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΕΚΤ πιέζει πλέον ανοιχτά τις κυβερνήσεις για δημοσιονομική χαλάρωση και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, η θέση της ΕΚΤ φαίνεται να είναι ενεργά υπέρ μικρότερων πλεονασμάτων. Την ίδια στάση επιβεβαίωση ότι διατηρεί και το ΔΝΤ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Τζέρι Ράις.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική για τη χώρα και αποτελεί προτεραιότητα και για τον ESM, που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας
Ο επικεφαλής του ESM μίλησε για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και χαιρέτισε την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του ΔΝΤ. Θα κάνουμε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες, καθώς απαιτείται έγκριση από τα συμβούλια του Ταμείου. Υπολόγισε ότι η διαδικασία θα απαιτήσει περίπου ένα μήνα.